Toplantının açılışında konuşan Vali Mahmut Demirtaş, Adana’da ayakkabı imalatı ile ilgili olarak bir durum tespiti yapmakta yarar gördüğünü belirterek, “En başta imalathanelerin şehir merkezinde bulunması, kent kültürü ve modern şehircilik planlamalarıyla örtüşmemektedir. Modern şehirlerde sanayi kuruluşları ve atölyeler şehrin dışında yer alır. Şehir merkezleri insanların rahat nefes aldıkları mekânlarla donatılır. Ancak şehrimiz bunun tam tersi bir manzara ile karşı karşıyadır” dedi.
Daha sağlıklı ve daha güvenilir olacak
Adana’daki ayakkabı imalatçılarının plansız ve denetimsiz bir şekilde yapılaşmış olduğuna işaret eden Vali Demirtaş, “Özellikle şehir merkezinde Büyük Saat ve civarındaki sokaklara sıkışıp kalmış vaziyettedir. Bu bölgedeki ayakkabı imalatçılarımız, dağınık bir yapıda, hijyenden uzak, çağdaş ticaret anlayışı ile bağdaşmayan dükkân ve atölyelerde üretimlerini gerçekleştirmektedirler. Bu sağlıksız ve plansız koşullar hem çalışanlar hem de bulundukları muhit açısından büyük risk oluşturmaktadır. Ayakkabı imalatında kullanılan hammaddelerin yanıcı özellikleri de düşünüldüğünde, olası bir yangında itfaiyenin olaya müdahalesi güçleşecek ve önü alınmaz can ve mal kayıpları kaçınılmaz olacaktır” ifadelerini kullandı.
Ayakkabıcılar Sarıçam’da toplanacak
Vali Demirtaş, olumsuzlukları ortadan kaldırmak, çağdaş ve modern imalat ortamları oluşturmak adına, Adana'ya yeni bir Küçük Sanayi Sitesi daha kazandırdıklarını dile getirerek, “Şehir merkezinde dağınık bir yapıda faaliyetlerini sürdüren Adanalı ayakkabı imalatçılarını sağlıklı, hijyenik, ferah Adana Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesinde bir araya getiriyoruz. Bu amaçla Adanalı ayakkabıcılarımız çarpık sanayinin önlenmesi ve sanayi yapılaşmasının disipline edilmesi için 13.10.2016 tarihinde Adana Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifini kurmuşlardır. Bu yapı kooperatifine Valiliğimizce Sarıçam İlçesi Dağcı Mahallesinde 261 dönümlük arazi tahsis olunmuştur. Adana Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi, TOKİ kanalıyla inşa kararı almış ve protokol aşamasına gelinmiştir. Yürütülen bu çalışmaya karşın, Büyüksaat ve civarındaki bazı imalatçılarımızın mevcut pozisyonlarını kaybetmemek için sanayi sitesine karşı çıktıkları ile ilgili duyumlar almaktayız. Bunu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın imalat sektörü ile ilgili yasasının amir hükümleri gereğince yerine getirmekle mükellef olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum. Yasa, şehir merkezlerinde imalata matuf atölyelerin şehir dışında, uygun koşulları sağlanmış yerlere kurulmasını bizlere emretmektedir. Bu sebeple alınan bu karardan geri dönmemize imkân olmadığının bilinmesini isterim” dedi.
“Bugün Adana'mız özellikle erkek ayakkabı üretiminde ülkemiz genelinde ön sıralardadır.” diye konuşan Vali Demirtaş, “Bu durumu daha üst sıralara taşımak ve istihdamı artırmak için eski usul imalat mantığını mutlaka değiştirmeliyiz. Vizyonumuzu genişletmeliyiz. Adana'yı ayakkabı imalatında ve satışında önce Türkiye, sonra dünya markası yapmak, eminim ki sadece bizim değil, sizlerin de temel düşüncesidir. Büyük düşünmeli, bu istikamette adımlar atmalıyız. Bugünü düşünenler, izbe sokaklarda, sağlıksız koşullarda imalat yapmaya hevesli olanlardır. Yarını düşünenler ise, çağdaş, modern ve hijyenik ortamlarda, daha kaliteli ürünler üretip daha fazla istihdam sağlama düşüncesini benimseyenlerdir. İnanıyorum ki, Adanalı ayakkabı imalatçısı kardeşlerim, şehrimizin ve ülkemizin yarınlarını düşünerek Adana Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesindeki yerlerini alacaklardır. Bu şehrin üretim ve istihdamda can damarlarından biri olan ayakkabı imalatında söz sahibi olmamızın yolunu açacaklardır. Bu vesile ayakkabı imalatçısı kardeşlerimize Adana Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesinin şimdiden hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Sizleri saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum” şeklinde konuştu.
Toplantıya Vali Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, AK Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni, Adana Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Ayhan Kaliç, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile ayakkabı üreticileri katıldı.