Bafra'da Pırasa Rekoltesi 18 Bin Ton

Bafra Ovası’nda pırasa rekoltesi zirveye çıkacak: 18 bin ton bekleniyor

Samsun'un Bafra ilçesinde pırasa hasadı başladı ve bu yıl Bafra Ovası'nda pırasa rekoltesi için 18 bin tonluk bir verim bekleniyor. 

Bafra Ovası’nda pırasa rekoltesi zirveye çıkacak: 18 bin ton bekleniyor

“4 bin 500 dekar alanda yetiştirilen pırasa, dönüm başına ortalama 4 ton verim sağlıyor”

Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı,  yaptığı açıklamada, Bafra Ovası'nda 155 bin dekar alanda yazlık ve kışlık sebze ekimi yapıldığını belirtti. Kışlık sebze ekimi için 80 bin dekar alan ayrıldığını ifade eden Aşçı, "4 bin 500 dekar alanda yetiştirilen pırasa, dönüm başına ortalama 4 ton verim sağlıyor. Ovada bu yıl yaklaşık 18 bin tonluk pırasa rekoltesi bekliyoruz" dedi.

"Çiftçiler pırasayı komisyonculara 16 ila 18 lira arasında satıyor"

Pırasanın satış fiyatlarıyla ilgili de bilgi veren Aşçı, "Çiftçiler pırasayı komisyonculara 16 ila 18 lira arasında satıyor. Pazarda ise fiyatlar 20 ila 25 lira arasında değişiyor" diye konuştu. Hasat edilen pırasaların çoğunlukla Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Konya, Ankara ve Amasya illerine gönderildiği belirtilirken, Rusya'ya da ihracat yapıldığına dikkat çekildi.

Sebze fiyatlarındaki artışa da değinen Aşçı, bu yıl yaşanan sel felaketlerinin ekim alanlarına zarar verdiğini ve bunun da rekolteyi olumsuz etkileyerek fiyatların yükselmesine neden olduğunu belirtti. "Ağustos ayında bir, Eylül ayında ise iki kez sel yaşandı. Bu durum mahsulün verimini düşürdü ve fiyatların artmasına yol açtı" şeklinde konuştu.

Bafra Ovası'nın Türkiye'nin kışlık sebze üretiminde önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Aşçı, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan çeltik arazilerine brokoli ve karnabahar üretimi için sağlanan yüzde 75 hibe desteğinden son üç yıldır faydalandıklarını, bu desteğin tüm ürünlerde artırılmasını talep ettiklerini söyledi.

Sarıkaya Mahallesi'nde pırasa üretimi yapan çiftçi Anıl Ertan, 5,5 dönüm alanda pırasa yetiştirdiğini belirterek, "Haziran ayında diktiğimiz pırasanın hasadına başladık. 2024 yılı, özellikle ovadaki su baskınları nedeniyle zor geçti. Dönüm başına 20 bin lira civarında giderimiz oldu" dedi. Ertan, pırasa fiyatlarının geçen yıla göre iki katına çıktığını ancak işçi yevmiyelerinin de iki katına çıktığını söyledi. "Geçen yıl işçi yevmiyesi 600 lirayken, bu yıl 1200 lira oldu" dedi.

Tarım işçisi Harbiye Yavuz ise, sabah 08:00'de işe başladıklarını ve saat 17:30 civarında işlerini tamamladıklarını belirterek, yevmiyelerden memnun olduklarını ifade etti.

 

Etiketler:
SamsunTarım ve Orman Bakanlığı

DİĞER HABERLER

İstanbul
İstanbul'da trafik felç oldu
4 Aralık 2024 Çarşamba
DSİ
DSİ'ye 515 işçi alınacak
28 Kasım 2024 Perşembe
Eskişehir’de kar etkili oluyor
Eskişehir’de kar etkili oluyor
23 Kasım 2024 Cumartesi
Karayollarında yol durumu
Karayollarında yol durumu
15 Kasım 2024 Cuma