Türk turşu sektörünün son derece modern tesislerinde,
kornişon, biber, lahana, karnabahar, domates, badem, mantar, pancar, soğan,
sarımsak, tropikal meyveler başta olmak üzere 30’un üzerinde sebze ve meyvenin
turşusunu üreterek 129 ülkeye ihraç ettiği bilgisini paylaşan Uçak, turşunun
vücutta bağışıklık sistemini güçlendirdiği için pandemi döneminde turşuya talep
artışı olduğunu aktardı.
Türkiye’nin yıllık 55 milyon ton taze meyve sebze ürettiği
bilgisini paylaşan Başkan Uçak, “Turşu üretimi taze meyve sebzede sezonunda
taze olarak tüketilemeyecek ürünlerin ekonomiye kazandırılmasını sağlıyor,
katma değeri artırıyor. Ege Bölgesi, ürün desenindeki çeşitlilik ve kalite
sayesinde Türkiye’nin turşu üretim ve ihracatında açık ara lider konumda. 2021
yılının 11 aylık diliminde gerçekleştirdiğimiz 300 milyon dolarlık turşu
ihracatının 240 milyon dolarını Egeli ihracatçılarımız yaptı” şeklinde konuştu.
Turşu ihracatında en çok talen kornişon ve biber turşusuna
Türkiye’nin turşu ihracatında ilk sıranın sahibi 133 milyon
250 bin dolarlık tutarla kornişon turşusu olurken, biber turşusu 132 milyon 860
bin dolarlık ihracat performansı gösterdi.
Türk turşusunu en çok Almanya talep etti
2021 yılının Ocak – Kasım döneminde, Almanya 76 milyon
dolarlık Türk turşusu talebiyle zirvede yer alırken, Hollanda 47 milyon
dolarlık taleple zirve ortağı oldu. Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri’ne 32
milyon dolarlık, İngiltere’ye 25 milyon dolarlık, Romanya’ya ise; 11 milyon
dolarlık turşu gönderdi. Turşu ihraç ettiğimiz ülke sayısı da 129 oldu.