“Evrensel çocuk haklarının hayata geçirilmesini istiyoruz”

“Evrensel çocuk haklarının hayata geçirilmesini istiyoruz”


Adana Barosu’nun Adliye binası içerisindeki Mahmut Esat Bozkurt Salon’unda düzenlenen basın toplantısına, Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, Kadın Hakları Komisyonu ve Kent Konseyi Kadın Meclisi, AKDAM, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği ve Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneğinin yöneticileri katıldı. 

“Evrensel çocuk haklarının hayata geçirilmesini istiyoruz”

Ortak basın açıklamasını Av. Simay Sönmezateş okudu.  Önergenin hukuk devleti ve çocuk hakları adına kabul edilebilmesinin mümkün olmadığını belirten Sönmezateş, toplumun her kesiminden tepkiye yol açan önerge şimdilik tekrar görüşülmek üzere geri çekilmiş olup, gelişmeleri dikkatle takip edip, çocuk hakları ihlali içeren her türlü düzenlemenin takipçisi olacaklarını söyledi. Sönmezateş, “Çocuk haklarının ihlal edildiği değil çocuklara haklarının genişletildiği, evrensel çocuk hakları günlerinin geçirilmesini diliyoruz” dedi.

BASINA VE KAMUOYUNA

Evrensel Çocuk Hakları sözleşmesi gereği Devletin çocuk haklarını koruma temelinde sorumlulukları yerine getirme yükümlülüğü vardır. 

Çocuk Hakları sözleşmesinin 1. 2. ve 3. maddeleri gereği;

1- Her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir. Her çocuk vazgeçilmez haklara sahiptir.

2- Çocuk Hakları, bütün çocuklar içindir. Doğum yerleri, konuştukları dil ne olursa olsun fark etmez. Büyüklerinin inançları ya da görüşleri nedeniyle hiçbir çocuğa ayrım yapılmaz.

3- Çocuklarla ilgili bütün yasa ve uygulamaları oluşturanlar, önce çocukların yararını düşünmek zorundadır. Devlet, çocukların koruma ve bakımını üstlenenlerin sorumluluklarını yerine getirmeleri için önlemleri alır ve onların sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerine bakar.

Bu hükümlerde belirtildiği üzere devlet yasa yaparken çocukları koruyan ve kollayan yasalar yapmak ve gereken her türlü tedbiri isteğe bağlı olmaksızın almak zorundadır. Bu ve buna benzer düzenlemeler anayasada (md.41) birleşmiş milletler çocuk haklarına dair sözleşmede(md.19) ve bir çok benzeri sözleşmede bulunmaktadır. Olağanüstü hal gibi gerekçeler küçük bir çocuğun özgürlüğünden ve cinsel dokunulmazlığından önemli değildir. 

 Çocuğun evlilik yaşı TMK 124. maddesinde ancak olağanüstü ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Medeni Kanunun mevcut hali evlilik yaşını 18 olarak düzenlemişken bir süredir yapılan çalışmalar ve yasalaştırılmaya çalışılan önerge çocuk evliliklerinin önü açılmaya çalışılmıştır. Çocuğun psikolojik ve fiziksel gelişimini korumak tüm toplumun ve devletin üzerindeki ödevdir. Ülkemizdeki erken yaşta evlilik zaten toplumsal bir sorundur. Bir de suç konusu bir eylemin devlet eli ile yasallaştırılmaya çalışması ve konu ile önerge dahi hazırlanması kabul edilemez. 

Çocuk haklarının geliştirilmesi gerekirken çocuğa yönelik cinsel şiddetin önünü açan önergenin yasalaştırılmaya çalışılması Türkiye açısından bir utanç olup sözleşmenin hukukun ve insanlığın ortak etik değerlerinin ihlalidir. Bir çocuğun istismarcı ile evlendirilmek zorunda bırakılması insan onuru ile bağdaşmaz. Zaten eski Türk Ceza Kanunun çocukların istismarcı ile evlenmesinin yolunu açan 423. Maddesi Anayasa mahkemesi tarafından aynı gerekçe ile iptal edilmiştir. 

Demokratik hak ve özgürlüklerin çeşitli bahanelerle kaldırıldığı yeni bir döneme girmiş bulunmaktayız. Bir çok sivil toplum kuruluşunun hareket alanı OHAL bahanesi ile yasaklanmakta hareket etmesine imkan tanınmamaktadır. 

Aklı, mantığı, hukuku ve insan haklarını savunmak darbe ile eş değer tutulmaktadır. Yaşanılan bu akıl tutulmasından çocuklar da nasibini almıştır. 

Geçen süreç içerisinde suça sürüklenen çocuklar henüz soruşturma aşamasına dahi başlamadan günlerce göz altında tutulmaktadır. Diğer başka çocukların istismarcı ile evlendirilmesinin önünün açılmasına çalışılması ile 100 yıl önce kazanılmış olan medeni hakların bir bir yıkılmasına şahit olmaktayız. Baromuz çocuk hakları komisyonun gözaltındaki çocuklara ulaşma çabasına otoritelerden sert bir hayır cevabı gelmiştir. Baronun görevi yalnızca meslektaş savunması olmayıp bu tip toplumsal olaylar ve insan hakları ihlallerinin doğrudan tarafıdır. 

Biz bu gerekçeler ile önergeye karşı çıkmaktayız. Toplumun her kesiminden tepkiye yol açan önerge şimdilik tekrar görüşülmek üzere geri çekilmiş olup, gelişmeleri dikkatle takip edip, çocuk hakları ihlali içeren her türlü düzenlemenin takipçisi olacağız.

10 Aralık’a kadar yeni bir düzenlemenin yapılması zorunluluğu vardır. Çocuk Hakları Sözleşmesi ve diğer uluslar arası sözleşmeler çerçevesinde düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.

 Bu nedenle çocuk haklarının ihlal edildiği değil çocuklara haklarının genişletildiği, evrensel çocuk hakları günlerinin geçirilmesi temennisiyle kamuoyuna saygıyla sunarız. 

 

DİĞER HABERLER

TBMM
TBMM'de bu hafta
9 Aralık 2024 Pazartesi
İstanbul
İstanbul'da trafik felç oldu
4 Aralık 2024 Çarşamba
DSİ
DSİ'ye 515 işçi alınacak
28 Kasım 2024 Perşembe
Eskişehir’de kar etkili oluyor
Eskişehir’de kar etkili oluyor
23 Kasım 2024 Cumartesi