Geleneksel Adana’yı tanımadığımızı belirten Prof. Dr. Saban geleneksel Adana’yı çizim, harita ve fotoğraflarla katılımcılara hatırlattı. Ardından, gelecek nesiller için kent belleğini oluşturan etmenleri tanıtan Prof. Dr. Saban, Adana’nın belirli mekânlarını çeşitli yönlerden ilişkilendirdi. Adana’nın kısa bir tarihçesini de anlatan Prof. Dr. Saban, eski zamanlardan günümüze kadar gelmiş çeşitli mahalleler, sokaklar ve binaların fiziksel ve sosyal dokuları bakımından incelemesini yaptı.
Tepebağ, Sarıyakup, Karasoku, Hurmalı gibi belli başlı mahalleler hakkında bilgiler aktaran Prof. Dr. Saban, bu mahallelerde yer alan Ulucami, Kapalıçarşı, Çifte Masara, Vaizoğlu ve benzeri cadde ve sokak adlarına değindi.
Sokakların adlandırılmasında özel ad kullanımının oldukça yaygın bir gelenek olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Duygu Saban, buna örnek olarak “Nalbant Halil, Leblebici Halil, Şuayip Efendi, Kara Hafız” gibi sokak adlarını sıraladı.
Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Saban’a katkılarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.