Çukurova Üniversitesi Gıda
Mühendisliği Bölümü, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri
Odası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar
Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek IV. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 17-19 Nisan 2014 tarihleri arasında Adana’da
Çukurova Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.
Çukurova Üniversitesi
Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Zerrin Erginkaya, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında
IV. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu ile
ilgili bilgiler verdi. Geleneksel gıdaların, her kültürde olduğu gibi
Türkiye’de de coğrafya, iklim, tarımsal üretim imkânları ve yaşam tarzının
etkisi ile şekillenerek yüzlerce yıldır üretimlerinin devam ettiğine dikkat
çekti, Bu gıda maddelerinin her biri, yüzlerce yıllık deneyimle biçimlenmiş,
hiçbir modern teknoloji olmaksızın, sadece mevcut imkânlarla gıda muhafazasının
temel faktörlerini sanatsal bir incelikle kullanarak oluşturulan son derece
özgün ürünlerdir.” dedi.
Prof. Dr. Zerrin
Erginkaya, geçmişten gelen önemli sosyal ve kültürel miraslarımızdan biri olan
geleneksel gıda ürünlerinin korunması ve devamlılığının sağlanmasını çok önemsediklerini,
ülkesel ve bölgesel ölçeklerdeki geleneksel gıda ürünlerinin belirlenmesi, envanterlerinin
çıkarılmasını, hijyenik koşullarda ve modern endüstriyel yöntemlerle üretilerek
tüketiciye güvenli gıda olarak sunulmasının sağlanmasını, geleceğe taşınmasını
önemsediklerini kaydetti. Prof. Erginkaya şöyle konuştu:
NEDEN ADANA?
“Adana
tarihi dokusunun yanı sıra, göçler nedeniyle köy kültürü ve şehir kültürü
iç içe girerek, farklı gelenekler
oluşmuş ve bu da Adana’nın hem halk kültürüne ve hem de sanayisine yeni bir
boyut kazandırmıştır.
Bu sempozyumda, Adana
İli ve Çukurova, tarıma dayalı sanayi bölgesi olması nedeniyle, eskiden beri
süregelen bu kültürel öğeleri ve özellikle de geleneksel
gıdalarımızı ön plana çıkartarak, tanıtmak, karşılaşılan bölgesel zorlukları ve
sorunları, markalaştırmak için atılması gereken adımları tartışmak,
hedeflerimiz arasındadır.
17-19 Nisan 2014 tarihinde
4. sü gerçekleştirilecek olan “Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’nda; Geleneksel
gıdalarda gıda güvenilirliğinin sağlanması, Geleneksel gıdaların ülkesel ve
bölgesel boyutta kırsal kalkınmadaki yeri, Geleneksel Gıdalar ve Markalaşma, Geleneksel
gıdaların dayandığı geleneksel tarım ürünleri, Geleneksel gıdaların tanıtımı,
reklamı ve rekabete karşı korunmalarının sağlanması, Geleneksel gıdalar ve gıda
mevzuatı/ülke politikaları, Geleneksel gıdalarda izlenebilirlik, Toplumda
geleneksel gıda algısı, Geleneksel gıdaların iç-dış pazar şansı ve ekonomiye
katkısı, Geleneksel gıdalar, coğrafik işaretleme ve tescil, Geleneksel gıdalar
ve organik tarım, Geleneksel gıdaların şekillenmesinde coğrafi ve kültürel
öğelerin yeri ve Geleneksel teknolojiler konularında sempozyum süresince sözlü
ve poster bildiri ve panellerle konuşmacılar bilgi birikimlerini paylaşacak ve
kamu, özel sektör temsilcileri ve akademisyenlerin bir araya getirilmeleri söz
konusu olacaktır.”
Prof. Erginkaya, sempozyum’a
şu ana kadar, yaklaşık 500 bildiri başvurusu yapıldığını, Akademisyen,
Kamu, Özel Sektör ve öğrencilerden yaklaşık
600 katılımcının beklendiğini sözlerine ekledi.
Çukurova Gazeteciler
Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısına, Gıda Mühendisleri Odası Genel
Başkanı Petek Ataman, Adana Şube Başkanı Şehmus Alpaslan Ziraat
Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, ZMO Adana Şubesi eski
Başkanı Şahin Yeter,
Doğu Akdeniz Tarımsal
Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Seyyid Irmak, Gıda Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nden Dr. Mustafa
Çetindağ, Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi
Prof.
Dr. Turgut Cabaroğlu'da katıldı.