İslam'ın Gıybet Konusundaki Önemi I Gazettecomtr

Gıybet (Dedikodu) ne demek?

İslam'ın haram kıldığı gıybet ve dedikodu konusunu ele aldık. Gıybetin ne olduğu, Allah'ın öğretileri, ilgili ayetler ve Peygamberimizin hadisleriyle detaylı bir şekilde gazette.com.tr olarak inceledik. Haberimizde gıybetin toplum üzerindeki olumsuz etkileri ve İslam'ın bu konuda getirdiği önemli uyarılar da yer alıyor. İşte tüm detaylar…

Gıybet (Dedikodu) ne demek?


Birinin ardından, olumsuz yanlarını başkalarına söylemeye gıybet denir ki, gıybet haramdır. Gıybet, bir Müslümanın diğer bir Müslüman kardeşinin arkasından konuşarak, duyduğunda üzüleceği veya utanacağı bir kusurundan bahsetmesidir.

En fazla yaptığımız işlerin başında bir kimsenin ardından konuşmak geçiyor. Gıybet olmasını ama deriz, başlarız konuşmaya. Veya isim verirsem gıybet olur deriz, fakat konuşulduğunda herkes kim olduğunu bilir. Aynı ortamda yüzüne güleriz, odadan çıktıktan sonra başlarız konuşmaya. İşte tüm bunlar dinimizce haram olan ve yapılması uygun görülmeyen işlerdir. Zira bu bireyler arasındaki muhabbeti bitirmekle beraber düşmanlığa dahi ol açmaktadır.

GIYBET (DEDİKODU) NEDİR?

Gıybet, dedikodu demektir. Birinin ardından, olumsuz yanlarını başkalarına söylemeye gıybet denir ki, gıybet haramdır. Allahu Teâla’nın Settâr isminin, kulların ayıplarını örtmekte ilgili oluşu, bu konuda ilâhî bir örnektir. Hucurat suresinde dedikodusu yapılan kişinin, ölü haldeki etinin yenilmesine örneği haramın şiddetini gözler önüne sermiştir.  

 

Gıybet, bir Müslümanın diğer bir Müslüman kardeşinin arkasından konuşarak, duyduğunda üzüleceği veya utanacağı bir kusurundan bahsetmesidir. 

Allah Teâlâ, insanoğluna öyle büyük bir şeref atfetmektedir ki, onun kusurlarının gıyabında söylenmesini dahi dinen ağır bir suç olarak ilan etmiştir. Bu keyfiyet, rahmeti gazabına galip olan Rabbimizin, günahkâr ve kusurlu olan bir kulunu dahi koruyup himâye ettiğini gösterir.

Bununla birlikte gıybetin menedilme sebebi, sâdece Cenâb-ı Hakk'ın "günahkâr bir kulunun bile hakkını muhafaza edip ona sâhip çıkma" arzusundan ibaret değildir. Bunun bir sebebi de, gıybetin, cemiyet hayatının muhtaç olduğu sulh ve sükûn ile kardeşlik duygularını zedeleyici bir rol oynamasıdır.

Gerçekten gıybet, İslâm kardeşliğini bozan, toplum düzenini altüst eden, birlik ve beraberlik ruhunu öldürerek kalplere kin ve husumet saçan büyük günahlardan biridir. Böyle olmakla beraber birçok kimse, cahilane bir düşünce ile söylediğinin gerçek olmasıyla kendisini avutur. Hâlbuki gıybet, esasen gerçek olan bir kusurun söylenmesidir. Gerçek olmayanı söylemek ise iftirâdır. Bunu düşünmeyerek, bir kişinin, sözlerinin doğru olmasıyla tesellî bulması ve yanlış yolda devâm edip gitmesi, ne büyük bir gaflettir!

GIYBET İLE İLGİLİ AYETLER    

"Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir."  Hucurât Sûresi 12

  

"Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi, yaptıklarından sorumludur."  İsrâ Sûresi 36
 

"İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında onu gözetleyen yazmaya hazır bir melek bulunmasın.Kaf Sûresi 18

·        

"Onlar boş söz işittikleri zaman ondan yüz çevirirler." Kasas Sûresi 55

·         

"Mü'minler, boş ve faydasız şeylerden yüz çevirirler." Mü'minûn Sûresi 3

·   

Kulak, göz ve gönül, bunların hepsi sorumludur." İsrâ Sûresi 36

      

"Âyetlerimiz hakkında dedikoduya dalanları gördüğün vakit başka bir söze dalıncaya kadar onlardan yüz çevir, uzaklaş. Şayet şeytan sana unutturursa hatırladıktan sonra (kalk), o zalimler grubu ile beraber oturma."En'âm Sûresi 68

 

GIYBET İLE İLGİLİ HADİSLER

 

İnsanı Cehenneme Sürükleyen 2 Şey

 

Ebû Hüreyre radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'e:

– İnsanları cennete en fazla götürecek şey nedir? diye soruldu.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

– "Allah'a saygı (takvâ) ve güzel ahlâktır" buyurdu.

– İnsanları cehenneme en fazla götürecek şey nedir? diye sorulunca da:

"Ağız ve cinsel organdır" buyurdu.

Ağız, söyleyeceği güzel sözler, yapacağı zikirler ile insanı cennete gönderebileceği gibi, insanlara ve kendisini yaratana karşı söyleyeceği çirkin sözler, küfürler, gıybet ve koğuculuklar, iftiralar ve daha başka kötülüklerle sahibini cehenneme yollayabilir.

 
Gıybet Nedir?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

– "Gıybet nedir, bilir misiniz?"

– Allah ve Resûlü daha iyi bilir, dediler. Hz. Peygamber:

– "Gıybet, din kardeşini hoşlanmadığı bir şey ile anmandır" buyurdu.

– Söylenen ayıp eğer o kardeşimde varsa, ne dersiniz?" diye soruldu.

– "Eğer söylediğin şey onda varsa gıybet ettin; yoksa, o zaman ona iftira ettin demektir," buyurdu. 

Gıybet Edeni, Allah Teâla Evinde Bile Olsa Rezil Eder

Ebû Berze (r.a)'den rivâyet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v) söyle buyurmustur:

"Ey diliyle iman edip de kalplerine iman tam olarak yerlesmeyen kimseler! Müslümanları gıybet etmeyiniz, onların kusurlarını da arastırmayınız! Kim müslümanların kusurlarını arastırırsa Allah da onun kusurlarını arastırır. Allah kimin kusurlarını arastırırsa onu evinin içinde bile olsa rezil eder."

 

Peygamberimizin, Gıybet Hususunda Hz. Aişe Annemizi İkazı

Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi:

-Ey Allah'ın Resûlü! Safiyye'nin şöyle şöyle oluşu sana yeter, dedim. -Ravilerden biri, bu sözle Hz. Âişe'nin, onun kısa boylu oluşunu kastettiğini söylüyor. Bunun üzerine Hz. Peygamber:

"Ey Âişe! Öyle bir söz söyledin ki, eğer o söz denize karışsa idi onun suyunu bozardı" buyurdu.

 
 Ya Hayır Söyle, Ya Sus

Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Allah'a ve âhiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun."

 

 

DİĞER HABERLER

Balıkesir
Balıkesir'de sır gibi ölüm
28 Eylül 2024 Cumartesi