JMO Marmara Depremini andı

JMO Marmara Depremini andı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 20. Yılı nedeniyle yaptığı açıklamada deprem öncesi önlemlerle, can ve mal kaybını en aza indirilebileceğini kaydetti.


JMO Marmara Depremini andı

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, depremlerin önceden tespitinin mümkün olmadığını belirterek, ancak alınacak tedbirlerle can ve mal kaybının en aza indirilebileceğini söyledi.

“DEPREM ÖNCESİ ÖNLEM” ÇAĞRISI

Doğal tehlikelerin ulusal, bölgesel ve lokal ölçeklerde tanımlanmasının, planlama ve zarar azaltma çalışmalarının temelini oluşturduğunu vurgulayan Tatar, “Bu kapsamda mekansal planlamaların tamamında yerbilim verileri ve doğal afet durumu göz önünde bulundurulmaktadır” dedi. Depremin önceden tespit edilemeyen doğal bir olay olduğunu ifade eden Başkan Tatar şöyle konuştu, “Depremi önlemek ve deprem oluş zamanını önceden kestirmek teknolojinin bugün eriştiği düzeyde imkânsız olduğundan, can ve mal kayıplarını önlemek için yapılması gerekenler üzerinde durulmalıdır. Deprem riskini azaltmak amacıyla ülke ve kentler bazında bir eylem planı ortaya konmalıdır. Bu kapsamda deprem hasar senaryoları hazırlanarak, riski azaltıcı önlemler alınmalı ve her kademedeki yöneticinin elinde bulunan uygulaması veya uyması gereken kurallar yeniden düzenlenmelidir.”

“KAYIPLAR AZALTILABİLİR”

Tatar, “Depremlerin önceden belirlenmesi mümkün olmamakla beraber deprem hasarlarına karşı alınacak tedbirlerle maddi hasar ve sosyo-ekonomik kayıpların makul seviyelere indirilmesi mümkündür. Bu hususta kent yerel yöneticilerine kentsel planlama, arazi kullanımı ve yapıların denetimi konusunda önemli görevler düşmektedir. Yerel yöneticilerin kent halkı ile olan yoğun ve direkt ilişkileri deprem zararlarının azaltılmasına yönelik bilgilerin transferini ve genel anlamda halkın depremlere karşı bilinçlendirilmesini mümkün kılmaktadır” dedi.

“BUNLAR BOŞ ADIMLAR”

“İmar Barışı” konusunda da uyarılarda bulunan Dr. Tatar, “ İmar Barışı adı altında yapılan kaçak yapılara afla birlikte denetimsiz, mühendislik hizmeti almamış yapılar yasal hale getirilmiş, bugüne kadar sınırlı da olsa deprem güvenliği için atılmış olan tüm adımlar boşa çıkartılmıştır. Bu yasal kılıf, ülkede inşa edilmiş bulunan yapıları depreme karşı güvenlikli hale getirmeyecek, tam aksine doğa olaylarının afete dönüşerek pek çok insanın hayatını kaybetmesinin zemini hazırlanmış olacaktır” diye konuştu.

“ZARARLARI AZALTMAK MÜMKÜN”

17 Ağustos 1999 depremini takip eden 20 senede Kamuoyunu bilgilendirme ve yetkilileri uyarma görevlerini yerine getirdiklerini anlatan Tatar sözlerini şöyle tamamladı, “Aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu çok sayıda bilim insanı, akademisyen, mühendis, mimar ve şehir planlamacısı genelde afet özelde deprem güvenliği için atılması gereken adımları tüm açıklığı ile belirlemiş ve değişik kanallardan kamuoyuna duyurmuştur. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, bir doğa olayı olan depremlerin afete dönüşmemesinin ve dolayısıyla deprem zararlarının azaltılmasının mümkün olduğunu bir kez daha belirtiyor saygılarımızı sunuyoruz.”

 

 

DİĞER HABERLER

TBMM
TBMM'de bu hafta
9 Aralık 2024 Pazartesi
İstanbul
İstanbul'da trafik felç oldu
4 Aralık 2024 Çarşamba
DSİ
DSİ'ye 515 işçi alınacak
28 Kasım 2024 Perşembe
Eskişehir’de kar etkili oluyor
Eskişehir’de kar etkili oluyor
23 Kasım 2024 Cumartesi