Deprem haftası nedeniyle Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Oda Başkanı Dr. Mehmet Tatar, son zamanlarda Denizli, Manisa, Balıkesir, Elazığ, Malatya ve Van’da meydana gelen depremlerde, 50’yi aşkın vatandaşın yaşamını yitirdiğini Bin 700’ü aşkın vatandaşın da yaralandığını anımsattı.
“100 BİN BİNA AKTİF FAY ZONLARI ÜZERİNE OTURTULMUŞ”
Depremlerde, can ve mal kayıplarının çoğunun “Aktif Fay Zonları” veya “Hatları” üzerine doğrudan oturan yerleşim birimlerinde daha ağır bir şekilde yaşandığını kaydeden Tatar, “Oda olarak yaptığımız inceleme ve araştırmalarda tespit ettiğimiz bu bilgiler endişe vericidir. 2012 yılında MTA Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan “Türkiye Diri fay Haritası” baz alındığında da 18 kent merkezinin, 80’ni aşkın ilçenin ve 502’yi aşkın köyde 100.000’ni aşkın binanın doğrudan “Aktif fay Zonları” üzerine oturtulduğu belirlenmiştir” diye konuştu.
ZARARIN AZALTILMASI İÇİN ‘FAY YASASI’
Deprem zararlarının azaltılması ve binaların oturduğu zeminlerden kaynaklanan sorunların çözümü için bazı yasal düzenlemelere acilen ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Dr. Mehmet Tatar şöyle konuştu;
“Bu kapsamda odamız tarafından 7269 (Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun) sayılı kanunda acilen değişiklik yapılarak “Aktif Fay Zonları veya Hatlarının Tehlike Kuşağı Bandı” içinde yapı yapılması gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yasaklanmasını, mevcut yapıların ise kentsel dönüşüme tabi tutularak yıkılması ve başka alanlara taşınarak vatandaşımızın can güvenliği sağlanmasını talep ediyoruz.
“MESLEKİ DENETİM SAĞLANMALI”
Yine 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunda düzenleme yapılarak zemin araştırmalarının fenni mesul yapı denetim kuruluşları tarafından ciddiye alınarak yerinde denetimi esas alacak şekilde kontrol ve denetimin gerçekleştirilmesi ile 3194 sayılı İmar Kanununda düzenleme yapılarak, kamu tüzel kişiliğine haiz meslek örgütlerinin, kamusal yarar çerçevesinde yapı üretim ve denetim süreçlerine entegre edilmesi, ilgili meslek disiplinleri tarafından üretilen “etüt ve projelerin” mesleki denetimini sağlayarak, ülkemiz mühendislik hizmetlerinin geliştirilmesine katkı vermesi çerçevesinde yeniden düzenlenmesi gerektiği düşünüyoruz.”
“KENTLERİMİZ FİSK HAVUZU OLMAKTAN ÇIKARILMALI”
İnsanların, can ve mal güvenliğinin sağlanması için aciliyetle “Fay yasası”nın çıkarılmasını istediklerini ifade eden Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar sözlerini şöyle tamamladı;
“Gerek Avrupa Birliği Yapı Standartları, gerekse ABD Kaliforniya da olduğu gibi 7269 sayılı Kanunda gerekli değişiklikler yapılarak fay hatları ve zonları üzerine yapı yapılmasına yasaklama getirilerek (fay yasası çıkarılarak) ülkemiz insanının can ve mal güvenliğinin sağlanması ve kentlerimizin risk havuzu olmaktan çıkarılması gerektiği düşünüyoruz. Deprem haftası nedeniyle bir kez daha Depremin zararlarının azaltılması için çalışmaların hızlandırılmasını umuyor ve Depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum”