Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı:
- "Kurban kesildikten sonra etini kaplara koyup üzerine bez örterek eve
veya kasaba götürün. Klimalı serin bir odada en az 2 saat dinlendirin.
Dinlendirirken de eti sık sık çevirmek gerekiyor"
- "Eti poşete koymayın, hemen yeşeriyor, bazen kokuyor ve tüketilemeyecek
hale geliyor. Yanlış saklama koşullarından dolayı kurban etinin yüzde 10'u çöpe
gidiyor"
ANTALYA (AA) - Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman
Yardımcı, geçen yıl yanlış saklama yöntemleri nedeniyle Türkiye genelinde
kurban etlerinin yüzde 10'unun çöpe atıldığını belirterek, "Eti poşete
koymayın hemen yeşeriyor, bazen kokuyor ve tüketilemeyecek hale geliyor."
dedi.
Yardımcı, AA muhabirine, kurbanın ehil kişiler tarafından
usulüne uygun kesilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, acemi kasapların hem
elini, bacağını keserek yaralandığını hem de hayvana eziyet verdiğini söyledi.
Usta kasapların tercih edilmesini öneren Yardımcı,
"Ustalık ve kesici belgesinin yanı sıra kasabın tecrübeli olması önemli.
Belediyelerin kesim yerleri var. Oralarda da kesim yaptırılabilir." diye
konuştu.
Kesim öncesi hayvana su içirilmesinin tuz veya yiyecek
verilmesinin doğru olmadığını aktaran Yardımcı, hayvanı strese sokmamak
gerektiğini ifade etti.
Acemi kasapların hayvanın derisini kesip, iç organlara
zarar verebildiğini bildiren Yardımcı, "Acemi kasaplar hayvanı dörde, beşe
bölüyor. Öyle olunca kemikli et ve kıyma yapmak zorunda kalıyoruz. Vatandaş
pirzola, bonfile istiyor ama nizami kesilmediği için olmuyor." dedi.
- "Kaçak kıyma çekenlere 60 bin lira ceza
uygulanacak"
Yaptıkları araştırmaya göre son beş seneye kadar
kurbanlarda etin yüzde 30'unun çöpe gittiğini dile getiren Yardımcı, şunları
kaydetti:
"2022'de bu oran yüzde 10'a kadar düştü.
Kadınlarımızdan ricam bir gününüzü kurbana ayırın. Kurban kesildikten sonra
etini kaplara koyup üzerine bez örterek eve veya kasaba götürün. Klimalı serin
bir odada en az 2 saat dinlendirin. Dinlendirirken de eti sık sık çevirmek
gerekiyor. Etin sağlıklı ve lezzetli olması için 24 saat dinlendirilmesini
öneriyoruz. Eti poşete koymayın hemen yeşeriyor, bazen kokuyor ve
tüketilemeyecek hale geliyor. Yanlış saklama koşullarından dolayı kurban etinin
yüzde 10'u çöpe gidiyor. Eti kesinlikle çöp veya giysi fark etmez hiçbir poşete
koymayın. Eti uygun koşullarda muhafaza ederek kasaplara getirsinler. Biz 40
kiloluk koçu çöpe atmak zorunda kalmıştık. Üst üste poşetlerin içine sarmış, et
yeşerip kokmuş imha etmek zorunda kaldık."
Yardımcı, hava da sıcak olduğu için etin çabuk
bozulabileceğini vurgulayarak, etin kutularda ya da sini, tepsi gibi kaplarda
taşınmasını önerdi.
Geçmiş dönemlerde uygun olmayan koşullarda kıyma çekerek,
para kazanmaya çalışanların olduğuna değinen Yardımcı, "Kıyma çeken
akaryakıt istasyonuna, bakkala, terziye şahit olduk. İşin ehli olmayan kişiler
tarafından kaçak kıyma çekenlere 60 bin lira ceza uygulanacak. Motorize
ekipler, müşteri kılığında denetimler yapacak." dedi.