Birlik Başkanı Nihat Sözütek, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası zora giren küçük esnaf ve sanatkârın, toparlanma çabasındayken, bu kez de ABD Başkanı Donald Trump'un, Papaz Brunson tweetleri ve doların ani çıkışıyla kilitlendiğini, dövizdeki düşüşe rağmen, piyasada yeterli denetim olmaması, toptancı firmaların yükselen fiyatları indirmemekte ısrarlı davranması yüzünden de satacak mal alamayan esnafın can çekiştiğini söyledi.
Başkan Sözütek, ekonominin toparlanması için küçük esnaf ve sanatkârın yaşama dönmesi gerektiğini bunun için de piyasaya sıcak para girmesinin şart olduğunu belirterek, "Bunun yolu da vatandaşın cebine, küçük esnaf ve sanatkârın kasasına nakit para girmesinden geçer. Adana'da, sadece bu yıl, geride kalan 11 ayda zorluklara dayanamayan1900 esnafımız kepenk kapattı. Ekonominin can damarı, sigortası küçük esnaf ve sanatkâr görülüyorsa, boğulmak üzere olan küçük esnaf ve sanatkârımıza yeni bir hayat şansı verilmeli. Bunun için de 10 yıl önce olduğu gibi, yeni bir can suyu kredisi hayata geçirilmeli. Esnaf ve sanatkârlarımıza, 12 ay geri ödemesiz, düşük faizli, uzun vadeli kredi imkânı sağlanmalı. İflasın eşiğindeki esnaf ve sanatkârlarımızın vergileri ötelenmeli, primleri en az 6 - 12 ay süreyle dondurulmalı. Esnafımızla haksız rekabete giren kayıt dışı çalışan korsanlar ile mücadeleye hız verilmeli"dedi.
Kayıt dışı ile mücadelede, belediyelerin zabıta, devletin de polis desteğiyle denetimleri yoğunlaştırıp, korsan çalışanları kayıt altına alarak hem hazineye, hem de kayıtlı esnafa katkı sağlayacağına işaret eden Sözütek, "Ekonominin bozulduğu her süreçte, kayıt dışılıkta adeta hortluyor. Hemen her tatlıcının karşısında, lokantanın yanında, manavın çaprazında korsan tezgâhlar cirit atıyor. Kira ödeyen, vergi veren, prim yatıran, işçi çalıştıran, elektrik, su gideri olan kayıtlı esnaf, bunların tümünden uzak çalışan korsanla rekabette zorlanıyor. Devletin kolluk güçleri, belediyenin zabıtaları, kayıt dışı çalışan korsanlarla daha sıkı mücadele etmeli" diye konuştu.
ZİNCİR MARKETLER ÇOĞALIYOR, KÜÇÜK ESNAF İFLAS EDİYOR
Sözütek, küçük esnaf ve sanatkârın en büyük sorunlarından birinin de şehir merkezindeki AVM'ler ile şube sayıları 10 binlere doğru tırmanın A-101, BİM, ŞOK gibi zincir marketler ile rekabet edememek olduğuna da dikkat çekerek şöyle konuştu:
"AVM ve Zincir Marketler Yasası çıkarıldı, yıllardır uygulanmıyor. Bugün yarın diye küçük esnaf ve sanatkâr oyalanırken, zincir marketler sayımız 7 bin oldu diye övünç reklamları veriyor. Bu ülkede, küçük esnaf ve sanatkâr eziliyor, yok ediliyor. Esnaf iflas etmiş, icraya düşmüş, bitmiş, kimseden ses yok. Kapanan, kaybolan her esnaf, bir ailenin yok olması, parçalanması, bitmesi demektir. Buna vicdanlar nasıl dayanıyor. İşsizliğin had safhada olduğu bu şehirde, iflas eden esnaf 50 - 60 yaşından sonra ne iş yapar, nasıl geçinir, düşünen yok. Tehlike daha da büyümeden küçük esnaf ve sanatkârı yaşatacak, rahatlatacak devlet tedbirleri alınmalı. Yasada yer aldığı gibi (Devlet, küçük esnaf ve sanatkârı korur ve kollar) hayata geçirilmeli. Nakit sıkıntısı çeken esnafa çok acil can suyu olacak en az 50 - 100 bin lira limitli, faizsiz, 12 ayı geri ödemesiz,3 yıl vadeli kredi kapıları açılmalı, borçları ötelenmeli, hayat öpücüğü verilmelidir"