Yiğit, Eskişehir'de son haftalarda yaşanan hava
değişimlerinin arıcılık ve bal üretimi faaliyetlerine etkilerini
değerlendirirken, özellikle Eskişehir civarında yaşayan arıların bal üretimini
en çok etkileyen unsurun değişen yaz ve kış şartları olduğunu vurguladı.
Eskişehir'de yıllık yaklaşık 108 ton bal üretildiğini
belirten Yiğit, bu üretimin büyük çoğunluğunun Mihalıççık, Bozdağ gibi çevre
ilçelerden sağlandığını söyledi. İlçelerde çeşitli türlerde bal üretildiğini
ifade eden Yiğit, merkez ilçelerde ise sadece sedir balı üretildiğini aktardı.
Yiğit, Eskişehir'in genel olarak soğuk bir iklimle
karakterize edildiğini belirtirken, arıların bahar aylarına kadar
geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Arıların mevsim değişikliklerine uyum
sağlayabildiklerini ancak kış ve yaz dengesizliğinin arı ömrünü kısalttığını
vurgulayan Yiğit, bu durumun bal üretimini olumsuz etkileyebileceğini ifade
etti.
Aşırı sıcaklıkların arıların normal dinlenme sürelerini
bozduğunu ve çalışma sürelerini artırdığını belirten Yiğit, bu durumun arıların
ömrünü kısalttığını ve doğal kayıplara neden olduğunu dile getirdi. Ancak,
mevcut koşullara rağmen şurup ve ek beslemelerle arıların bahara
hazırlanabileceğini sözlerine ekledi.