Naci Görür: Türkiye’de Depremler Hiç Bitmeyecek

Naci Görür: Depremler bitmeyecek sona ermeyecek

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'de deprem riskinin hiçbir zaman bitmeyecek, sona ermeyecek" dedi. 

Naci Görür: Depremler bitmeyecek sona ermeyecek

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'de deprem riskinin hiçbir zaman sona ermeyeceğini belirterek, kentlerin depreme dayanıklı hale getirilmesinin kritik önem taşıdığını vurguladı.
Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesince Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen "Anttalks" etkinliğinde "Deprem Dirençli Antalya" konulu konuşma yaptı.
Türkiye'deki deprem riskini yok saymanın mümkün olmadığını vurgulayan Görür, her kentin depreme dirençli hale getirilmesinin önemini dile getirdi.



Türkiye coğrafyasının içinde 4 levhanın bulunduğunun altını çizen Görür, "Bu levhaların hareketleri sonucu sınırlarında büyük faylar gelişmiş. Bu faylar da 13 milyon yıldan beri Türkiye'de deprem üretiyor. Daha milyonlarca sene de üretmeye devam edecek. Bu nedenle Türkiye hiçbir zaman depremlerden kurtulamayacak. Depremler bitmeyecek, sona ermeyecek. Bu yüzden Türkiye'nin deprem dirençli yerleşim alanlarına sahip olması lazım." dedi. 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan can kaybına dikkati çeken Görür, bu kapsamda merkezi ve yerel yönetimler kadar halkın da bilinçli olması gerektiğini kaydetti.
Antalya'nın karasal nitelikli kireç taşlarından ve alüvyon dolgularından oluşan bir zemine kurulu olduğunu belirten Görür, "Antalya'nın çok büyük bir kısmının oturduğu zemin sağlam değil. Özellikle Antalya'nın doğu kısmı kesimlerinde alüvyonlar oldukça yaygın. Çünkü kuzeyden dağlık yüksek yerlerden çok sayıda akarsu körfeze geliyor. Bu akarsular önemli miktarda alüvyonları körfeze depoluyorlar. Dolayısıyla körfezin kara kısmı, Antalya'nın oturduğu yerlerde bu dolgulardan oluşuyor." diye konuştu. Görür, kentte bir deprem meydana gelmesi durumunda alüvyon zemin nedeniyle kentin doğu kısmının daha çok hasar alabileceğini vurguladı.


"3 büyük tektonik hat Antalya'yı tehdit etmektedir"

Kentteki yapıların giderek yükselmeye başladığını dile getiren Görür, şunları söyledi:
"Antalya'da ne kadar gökdelen yaparsanız tehlikeyi o kadar büyütürsünüz. Depreme dirençli bir Antalya için bu zeminde, özellikle alüvyon zemin içerisinde bunlar son derece sakıncalı. Akşehir zonu, Isparta-Burdur zonu ve Göller yöresinin bulunduğu düşey atımlı fayların olduğu bir bölge. Yani körfezimiz hem doğudan hem batıdan hem de kuzeyden aktif faylarla çevrili. Bu fay kuşaklarında olacak bütün depremler Antalya'yı önemli ölçüde etkiler. Bir de kentin güneyinde Akdeniz'in içerisinde dalma batma zonu dediğimiz Kıbrıs Helen yayı var. Bu tehlike denizden gelebilir. Yani 3 büyük tektonik hat Antalya'yı tehdit etmektedir."



Görür, kentin depreme dayanıklı hale getirilmesi için mikro bölgelemeyle, fay analizi, risk analizi ve risk azaltma çalışmaları yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Belediyelerin Antalya'yı depreme dirençli yapacaksa halkın deprem kültürü, bilinci ve farkındalığı için çalışma yapması gerektiğini vurgulayan Görür, "Altyapı, yol köprü, kanalizasyon, içme suyu şebekesi gibi bütün bunları deprem gelmeden şimdiden inceleyecek. Bunlar deprem dirençli mi inceleyecek. Dayanamayacakları dayanıklı hale getirmesi lazım. Deprem en büyük çevre felaketidir. Çevreyi depreme kurban etmeyecek yatırımlar yapılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Görür, beklenen İstanbul depreminde Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin oldukça etkileneceğini bunun gerekli altyapı sağlanarak Anadolu'ya taşınması gerektiğini dile getirdi.
Öte yandan Görür, Tunceli, Pülümür, Bingöl yöresinin deprem riskine karşı dikkatli olması gerektiğini, ayrıca 6 Şubat depremlerinin Adana havzasına saçaklanan faylara stres yüklemiş olabileceğini aktardı.
 

DİĞER HABERLER

Almanya’da Kasalara Dev Soygun
Almanya’da Kasalara Dev Soygun
16 Şubat 2026 Pazartesi
Akaryakıta bayram indirimi
Akaryakıta bayram indirimi
5 Haziran 2025 Perşembe
Azerbaycan
Azerbaycan'ın Ufku Açılacak
28 Mayıs 2025 Çarşamba
Emine Erdoğan Yoğurt Mayaladı
Emine Erdoğan Yoğurt Mayaladı
28 Mayıs 2025 Çarşamba
Pakistan
Pakistan'la İşbirliği
26 Mayıs 2025 Pazartesi
ERDOĞAN: Ahtapot Gibiler
ERDOĞAN: Ahtapot Gibiler
23 Mayıs 2025 Cuma
Suriye ile Enerji İşbirliği
Suriye ile Enerji İşbirliği
22 Mayıs 2025 Perşembe
Bu Kez EGE Sallandı
Bu Kez EGE Sallandı
22 Mayıs 2025 Perşembe
Erdoğan Budapeşte Zirvesi
Erdoğan Budapeşte Zirvesi'nde
21 Mayıs 2025 Çarşamba
Kademeli Emeklilik Son Durum
Kademeli Emeklilik Son Durum
20 Mayıs 2025 Salı
Vatandaş Ata
Vatandaş Ata'sına koştu
19 Mayıs 2025 Pazartesi
Üçlü zirve sona erdi
Üçlü zirve sona erdi
16 Mayıs 2025 Cuma
5 uçaktan 6 kıtaya
5 uçaktan 6 kıtaya
7 Mayıs 2025 Çarşamba
2 Kazalı araç 4 yaralı
2 Kazalı araç 4 yaralı
14 Mart 2025 Cuma