Narenciye hasatında Suriyeli çalıştırılmayacak

Narenciye hasatında Suriyeli çalıştırılmayacak

MERSİN, Adana ve Tarsus'a gelen Suriyeli sığınmacıların özellikle tarım sektöründe düşük ücretlerle çalıştırılmasını önlemek için ihracatçılar, üreticiler ve işçi temsilcileri arasında 'yabancı işçi çalıştırılmayacağına' dair protokol imzalandı.

Narenciye hasatında Suriyeli çalıştırılmayacak

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak güney illerine sığınan Suriyelilerin, başta tarım sektörü olmak üzere birçok sektörde kayıt dışı, düşük ücretle çalıştırıldığı, bunun yerli işçilerin işsiz kalmasına neden olduğu yönündeki iddialar, geçtiğimiz günlerde esnaf odaları ve ticaret odaları çevrelerince dile getirilmişti. Çalışma izinleri olmadığı halde, tarım sektöründe çalıştırılan Suriyelilerin güvenlik güçlerince tespit edilmesi durumunda, aracılara para cezası verilmesi de sektörün gündemine gelmişti. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), narenciye hasat sezonu öncesinde yaptığı toplantıda bu konuyu gündeme aldı ve 'narenciye hasadında yabancı işçi çalıştırılmaması' ilkesini bir protokole bağladı.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak başkanlığında yapılan toplantıya, yönetim kurulu üyeleri, Mersin, Adana ve Tarsus'tan işçi temsilcileri ile üretici birliklerinin temsilcileri katıldı. Toplantıda, narenciye hasadında yabancı işçi çalıştırılmaması, 2014-2015 narenciye sezonunda işçilik yevmiyesinin, elcilik ücreti de dahil olmak üzere 44 lira olması, İŞ-KUR kaydı olan elcilere izin verilmemesi, belgesi olmayan servis araçlarının çalıştırılmaması, servis ücretlerinin 220 lira olması yönünde tavsiye kararı alındı. Alınan kararlar, tutanağa geçirildi ve AKİB'in resmi internet sitesi üzerinden kamuoyuna duyuruldu.

Narenciye hasadında çalışan işçilerin kurduğu Emek-Der'in yönetim kurulu üyesi Abdülrezzak Aksu, AKİB'de yapılan yevmiye belirleme toplantısına dernek olarak katılmadıklarını ancak süreci izlediklerini belirterek, şunları söyledi: "Narenciye ve tarım alanı başıboş, denetimsiz bir alan olduğu için, herkes kendisine göre yevmiye belirliyor. Yevmiye 44 liradır ama aracı isterse 35 lira verebilir, işçinin burada yapacak bir şey yok. Suriyeliler çok ucuz bir ücret karşılığında çalıştırılıyordu. İlk geldiklerinde çok düşük ücret alıyorlardı ama son zamanlarda Türkiye vatandaşlarıyla eşit ücret almaya başladılar. Ama çok sayıda düşük ücretle çalışan mutlaka vardır. Bu yıl yevmiye 37.5 liraydı ama Suriyeliler 25 lira, 30 lira alıyorlardı. Kaçak göçmen çalıştıran mal sahibi ya da ihracatçıya para cezası kesilmesi gerekirken kolluk güçleri, o işçileri tarlaya getiren aracılara, kaçak göçmen başına 7 bin lira dolayında para cezası kesince bu konu mal sahiplerinin ve ihracatçıların da gündemine geldi."

 

DİĞER HABERLER

İstanbul
İstanbul'da trafik felç oldu
4 Aralık 2024 Çarşamba
DSİ
DSİ'ye 515 işçi alınacak
28 Kasım 2024 Perşembe
Eskişehir’de kar etkili oluyor
Eskişehir’de kar etkili oluyor
23 Kasım 2024 Cumartesi
Karayollarında yol durumu
Karayollarında yol durumu
15 Kasım 2024 Cuma