HABER MERKEZİ-Sağanak yağmura rağmen sabah saat 9.15’de Atatürk Anıtı’nda gerçekleşen törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın yanısıra Baro Başkanı Semih Gökayaz da katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar, ülkede sadece basının değil, her kesimin durumunun kötüye gittiğine dikkat çekti.
Karalar; “Bayram olarak kutlamamız gereken 10 Ocak’ta endişeli ve üzgünüz. Sadece basının değil, ülkemizde her kesimin durumu kötüye gidiyor fakat basının güçlü olduğu, halkın haber alma hakkını objektif olarak yerine getirebildiği dönemlerde, yöneticiler arasında olumsuz davranışlar içine girme eğiliminde olanlar çekiniyordu. Eleştiri yapabilen, doğru haber verme özgürlüğü bulunan basın varken, hem basının hem halkın hem de kamunun aleyhine karar almak kolay değildi. Çünkü doğruları yazan, güçlü basın kuruluşlarının ve gazetecilerin bulunması olumsuz davranışları engelliyordu. Ne yazık ki bugün kamunun, halkın, çeşitli kesimlerin haklarını koruyabilen basın kuruluşu sayısı geçmişe göre azaldı. Umarım yakın gelecekte etik değerlere uygun faaliyet gösteren basın yeniden 4. kuvvet haline gelir. Güçlü ve objektif çalışan basın demokrasiler için vazgeçilmezdir. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak, olanaklarımız çerçevesinde basın yanında olmaya çalışıyoruz. Basınla ilgili genelge elbette bizi etkiledi fakat önümüzdeki süreçte belediye meclis kararlarının günlük gazetelerde yayınlanmasını gerçekleştireceğiz ve basına daha fazla destek olmaya çalışacağız.” dedi.
Baro Başkanı Av. Gökayaz da; geçmişte bayram olarak kutlanan Basın Bayramı’nın bayram olmaktan çıktığını belirterek, Düşünce ve İfade Özgürlüğü’nün yanı sıra Basın Özgürlüğünün de Anayasa’da yerini aldığını ifade etti.
Basının her geçen gün çok zor şartlar altında görevini yerine getirme çabası içinde olduğunu belirten Gökayaz, Basın Özgürlüğünün Anayasal bir hak olduğunu ancak bu özgürlüğü kullanabilmek için elverişli vasıtalarla desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Basın, son yüzyılda demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olarak ortaya çıkmış ve 4. kuvvet olarak anılmıştır. Basının toplumu bilgilendirerek, ülkedeki yöneticileri kamu adına denetim yetkisi vardır. Ancak bu denetim yetkisinin özgür bir şekilde kullanıldığı ülkelerde demokrasi gelişir, adalet tesis edilir, refah seviyesi artar. Basının özgür olmadığı ülkelerde demokrasi gelişmez, kendi içerisinde bocalayan ülkeler olurlar. Gerçek haberin halka ulaşması noktasında yazılı, görsel ve işitsel medyanın tüm kanallarının halka açık olması gerekmektedir. Toplumun aydınlatılması, bilinçlendirilmesi, halkın talep ve beklentilerinin siyasetçilere iletilmesi gibi pek çok konuda önemli bir kamu görevi üstlenen yerel ve ulusal basınımız, halkımızın gözü, kulağı ve dilidir. Tüm zorluklara ve engellemelere rağmen, halkın haber alma hakkı için özveriyle çalışan basın emekçilerine, 212 Sayılı Basın Yasası’nın yürürlüğe girişinin 61. yılında, ifade ve basın özgürlüğü önündeki engellerin kalktığı, gazetecilerin iş güvencesine kavuştuğu 10 Ocak’lar diliyorum.” dedi.
Atatürk Anıtı’nda gerçekleşen törenin ardından Basın Anıtı’na geçildi. Burada ÇGC Başkanı Cafer Esendemir bir konuşma yaptı. Esendemir; tasarruf tedbirleri uygulamasının basın sektöründe çalışan bırakmadığını, maliyet artışlarının aksine gelirlerin de azalmasıyla birlikte Anadolu’da birçok gazetenin kepenk kapattığına dikkat çekti.
Esendemir konuşmasında şu görüşlere yer verdi, “Gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak amacıyla 1961 yılından bu yana kutlanan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı, artık bayram olmaktan çıkıp sıradan bir gün haline getirildi. Özellikle iktidarın tasarruf tedbirleri uygulaması basın sektöründe çalışan bırakmadı. Maliyet artışının yanı sıra gelirlerin de azalmasıyla birlikte Anadolu’da bir çok gazete kepenk kapatma zorunda kaldı. Böyle giderse çalışan gazeteci kalmayacak. Bizler kazanılmış haklarımızın geri verilmesini ve meslektaşlarımızın yasal güvence altına alınmasını istiyoruz. Eskiden basın çalışanları; Türk Hava Yolları, Devlet Demir Yolları ve PTT gibi kurumlardan yüzde 50 indirimle yararlanıyordu. Şimdi bu haklarının hiçbirinden yararlanamıyor. Geçmişte ayrı bir saygınlığı bulunan basın kartının, günümüzde özel halk otobüslerinde dahi tartışma konusu olmasını yetkililerin bu konudaki duyarsızlığına bağlıyoruz. Basın kartlarının kullanım haklarının ve yerlerinin genişletilmesi konusunda özellikle İletişim Başkanlığı’ndan kararlı bir davranış bekliyoruz. Her geçen gün kan kaybeden basın sektörünün yeniden ayağa kaldırılması için tasarruf tedbirlerinden çok destekleme bekliyoruz. Her geçen gün kapanan yerel gazetelerin varlığını sürdürebilmesi için basın ilan gelirlerinin artırılmasını istiyoruz. Gazetelerin muhabir istihdamı konusunda gerekli çalışmaların bir an önce yapılması mesleğin geleceği açısından önem taşımaktadır. Emeği ve alın teri ile gazetecilik mesleğini saygınlığına yakışır bir şekilde yapan tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı’nı kutlarken, aramızdan ayrılanları da saygıyla ve minnetle anıyoruz”
Daha sonra; Hürriyet Gazetesi Adana Temsilcisi Erdal Fernergiz, Çukurova Press Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sabit Özkeser ve Toros Gazetesi Haber Müdürü Zeynep Ordu özgürlük meşalesini yaktı.