Oda Başkanı Nihat Sözütek, Adana’da hizmet veren 1086 minibüs ile 419 özel halk otobüsü ve 209 belediye otobüsünde binlerce insanın istihdam edildiğini, yüz binlerce insanın da taşındığını belirtirken, çalışan araçlar için ödenen vergiler, çalışanların primleri, kullanılan akaryakıt ve yedek parça ile de ülke ekonomisi ve istihdama önemli katkılar sağladıklarını söyledi.
Şehir içinde toplu taşıma hizmeti veren minibüs ve özel halk otobüsleri için Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nden (UKOME) iki yıla yakın süredir zam talebinde bulunmadıklarını, ancak akaryakıt ve yedek parça, araç fiyatlarındaki sürekli artış nedeniyle, işin içinden çıkamaz duruma geldiklerini belirten Başkan Sözütek, “ 2001 yılında 0.50 kuruş olan motorin litre fiyatı, 2002’de 1 lira, 2006 yılında 2 lira olurken, 2014 yılında 4,5 liradan işlem görmektedir. Yani son 12 sene de ham petrol fiyatı 4 kat artarken, motorin litre fiyatı 9 kat artmıştır. Bu şartlarda, toplu taşıma ücret zammı bizim için kaçınılmaz olmuştur”dedi.
Sözütek, toplu taşıma ücretlerine yüzde 30’u aşan zamlar nedeniyle gösterilen tepkiler üzerine de “İki yıldır zam istemediğimiz için Adanalılar bize teşekkür etmeliydi. Ama bugün tepki gösteriliyor. Hata bizde. Çünkü zam istemek için iki yıl bekledik. Biz de bundan sonra UKOME’den her 6 ayda, 10 ayda bir zam isteyeceğiz. Her şeyi vaktinde istemek daha doğruymuş”diye konuştu.