Sümela Manastırı | İnci Gül’den Trabzon Gezi Notları 2

Sümela Manastırı | İnci Gül’ün Trabzon Gezi Notları 2

Trabzon’a ikinci kez gidişimin nedenlerinden biri de görülmeye değer harika doğasıyla, yeşilin her tonunun yer aldığı 300 metre yükseklikteki tarihi Sümela Manastırı idi.

Sümela Manastırı | İnci Gül’ün Trabzon Gezi Notları 2

Geçen seferki gezimde hem Ağustos’un yakıcı sıcağı hem de vaktimin kısıtlı olması nedeniyle gezememiştim.


Sümela Manastırı Gezi Notlarım 
| Gizem-Emre Zengin çifti ile...


Ve ikinci kez mutlaka görülecekler arasına işaretlediğim Sümela Manastırı gezimde bu kez Karadeniz’in durmaksızın yağan yağmurlarına denk geldim. Fakat yine de vazgeçmedim. Bu gezi turumda bana eşlik eden Gizem ve Emre Zengin çiftine sonsuz teşekkür ederim.



Sümela Manastırı Gezi Notlarım | Yerli ve yabancı turistler kemençe eşliğinde Karadeniz Türküleri ile karşılanıyor.


Hani ünlü bir Karadeniz türkümüz var; “Maçka’da Buluşalım”

Görülmeye değer harika doğasıyla, yeşilin her tonunun yer aldığı 300 metre yükseklikteki Sümela Manastırı, Karadeniz bölgesinde bulunan ve tarihi bir Hristiyan manastırı dini bir yapı. Manastır, Trabzon’un Maçka İlçesi’ne bağlı Altındere Vadisi'nde, 300 metre yükseklikteki bir kayanın üzerinde yer almakta. İsmini, manastırın bulunduğu kayanın şeklinin, bir kadının eteğini andırması nedeniyle 'Meryem Ana'nın Etekleri' anlamına gelen Yunanca "Panagia Sumela" kelimesinden almıştır. Sümela Manastırı, halk arasında Meryem Ana olarak bilinmekte.


Sümela Manastırı Gezi Notlarım | Manastırın içinden kare...

Sümela Manastırı, 4. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'nun hakimiyeti altında inşa edilmiştir. Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375–395) Atina’dan gelen rahipler Barnabas ve Sophronios tarafından kurulduğu düşünülür. Pek çok efsaneye konu olan kuruluşu, havari Aziz Lukas’ın yaptığı kabul edilen ünlü Panagia Sumela’ya dayandırılır. Meryem Ana’ya ithaf edilen manastır, zamanla bölgede yaşayan Rum Ortodoks Hristiyan topluluğu için önemli bir dini merkez haline gelmiştir. Yavuz 1. Selim iki büyük mum hediye etti, Fatih Sultan Mehmet manastıra dokunmayacağına dair ferman yayınladı. 19. yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyeti altında kalan manastır, etrafındaki köylerle birlikte barış içinde var olmuştur.


Sümela Manastırı Gezi Notlarım | Manastırın dışından kare...


Sümela Manastırı, mimari açıdan dikkat çekici bir yapıya sahiptir. Kaya üzerine oyulmuş olan manastırın girişine, merdivenlerle ulaşılmaktadır. Merdivenleri çıkarken saymadım fakat oldukça fazlaydı. Karadeniz gezi turunuza eklerseniz ki mutlaka eklemenizi öneririm, merdivenleri yavaşça çıkın. Muhteşem manzaranın tadını çıkararak çıkmanızı tavsiye ederim. Giriş kapısının üzerinde; yazıtlar, süslemeler ve freskler bulunmakta. Manastırın içinde, kiliseler, şapeller, hücreler, mutfaklar ve depolar bulunmakta. Ayrıca, manastırın iç avlusunda, çeşmeler ve dinlenme alanları da yer almakta.


Sümela Manastırı Gezi Notlarım | Altındere Vadisinin harika manzarasından bir kare...


Sümela Manastırı, zamanla birçok onarımdan geçmiştir. En büyük restorasyon çalışması ise 2015 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu restorasyon çalışmaları, manastırın orijinal yapısını koruyarak turistlerin ziyaretine açılmasını sağlamıştır. Günümüzde, Sümela Manastırı, Türkiye'nin önemli turistik mekanlarından biri olarak ziyaretçilerini ağırlamakta.

Manastırın tarihi ve dini önemi nedeniyle, Sümela Manastırı bir kültür ve tarih hazinesi olarak kabul edilmekte. Manastır, Hristiyan inançlarına sahip olanlar için önemli bir dini merkezi olmasının yanı sıra, tarihi ve mimari açıdan da büyük bir öneme sahip. Bu nedenle, Sümela Manastırı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almakta.


Sümela Manastırı Gezi Notlarım | Manastırın Giriş Kapısı...

Sümela Manastırı'nın çevresi, doğal güzellikleriyle de dikkat çekmekte. Manastırın bulunduğu vadi, yemyeşil ormanlarla çevrili olup, doğa yürüyüşleri ve trekking gibi aktiviteler için ideal bir ortam sunmakta. Ayrıca manastırın yakınında bulunan Altındere Milli Parkı, zengin bir biyoçeşitlilik ve doğal yaşamıyla ziyaretçilerini cezbeden bir diğer yer.


Sümela Manastırı Gezi Notlarım | 300 metre yükseklikteki manastıra çıkılan patika yol...

Sümela Manastırı, Türkiye'nin inanç ve kültürel turizm mekanlarından biri olarak öne çıkmakta. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyüleyen manastır hem dini hem de tarihi açıdan büyük bir öneme sahip. Sümela Manastırı'nın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için yapılan çalışmalar, zengin kültür mirasını yaşatmak adına önemli bir adım. Bu nedenle Sümela Manastırı'nın önemi ve değeri, sadece Türkiye için değil, dünya çapında büyük bir öneme sahip.



Sümela Manastırı Gezi Notlarım | Maçka - Altındere Vadisi Muhteşem doğasıyla büyülüyor.

Sümela Manastırı ve vadideki diğer güzellikleri mutlaka gezilecek listenize almalısınız. Trabzon'a 47 kilometre, Maçka İlçesi'ne 17 kilometre uzaklıkta. Yolu asfalt olup ulaşımı kolay. Orman içi 300 metrelik yaya yürüyüşü ile görülmeyi hak ediyor.

 

DİĞER HABERLER