Torbacılar dolandırıcı oldu

Torbacılar dolandırıcı oldu

Adana Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne bağlı uyuşturucu bıraktırma merkezi AMATEM’de cirit atan torbacılar, hastane yönetiminin aldığı sıkı tedbirler ve polisle işbirliği yapan güvenlik görevlilerin üstün gayretiyle binanın yanından geçemez hale geldi. Birçoğunun yakalanması üzerine, tedavilerde görülen başarı oranı da yükseldi.


Torbacılar dolandırıcı oldu

Artık içeride uyuşturucu satıcılığı yapamayan torbacı çetesinin, şimdilerde devleti soymak için yeni bir formül geliştirdiği öne sürüldü. Çetenin ağına düşen hastaların doktorlardan vücutlarına uyuşturucu maddeyi bünyenin istemesini engelleyen çip takılmasını talep ettikleri bildiriliyor. Alınan raporla, Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan 10 bin liraya yakın para tahsil ediyor.

AMATEM torbacılardan tamamen temizlendi

GAZETTE - Adana’da, ‘torbacı’ olarak tabir edilen uyuşturucu satıcıları, müşteri portföylerini genişletmek amacıyla, bağımlıların tedavi gördüğü Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne bağlı AMATEM Merkezi’nde pazar oluşturmuştu. Kapı civarında gözetleme yaparak, çıkışlarını takip ettikleri bağımlılarla iletişim kuran torbacılar, yanlarında taşıdıkları eroin veya esrar gibi maddelerin satışını yaparak, hem doktorların hem de bağımlıların mücadelesine balta indiriyordu.

YATIŞ BİLE YAPIYORLARDI

Bununla da sınırlı kalmayan torbacılar, bağımlıların hepsinin, ne kadar zamandır madde kullandığına bakılmaksızın merkeze kabul edilmesini lehe çevirerek, AMATEM’e yatılı olarak giriş yaptıkları da tespit edildi. Hiçbir doktorun tedavi olmak istediğini söyleyen bir hastayı geri çeviremediğini bilen torbacılar, aynı zamanda madde kullanıcıları oldukları için rahatlıkla kuruma sızabildi. O nedenle kimin gerçek bağımlı, kimin torbacı olduğunu anlamak çok zordu.

TEK TEK YAKALANDILAR

Gerçekleşen tedavilerde istenilen oranda başarılı sonuca ulaşılamayınca, yapılan araştırmalar gerçekleri gün yüzüne çıkardı. Polisle yapılan işbirliği üzerine AMATEM önünde satış yapan torbacıların önemli kısmı birer birer yakalandı. Giriş ve çıkışları tek kapıya indirgeyen hastane yönetimi, 3 farklı noktaya üst araması prosedürü getirdi. Hastane kapısına gelen hastalar, güvenlik görevlileri tarafından detaylı aramadan geçirilirken, aynı tedbir bina girişlerinde de uygulandı. Güvenlik görevlileri, aldıkları tam yetki ile AMATEM çevresini de sıkı kontrol altında tutuyor ve civarda dolaşan şüpheli şahısları, irtibat halinde bulunduğu polis ekipleriyle beraber adeta teker teker avlıyor. Kimin gerçek bağımlı, kimin torbacı olduğunu anlamak için kayıt sistemini de değiştiren hastanenin, çabaları takdir topluyor. Hastane Güvenlik Amiri Mustafa Turan, yardıma ihtiyacı olan insanların bağımlı oldukları illetten kurtulmaları için üzerlerine düşen bütün sorumluluğu eksiksiz yerine getirme gayretinde olduklarını belirterek, “Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Kötü niyetli kişileri tespit noktasında fedakarca çalışıp polisin de desteğiyle hiç birine göz açtırmıyoruz” diye konuştu.

YÖNTEM DEĞİŞTİRDİLER

Diğer yandan uygulanan sıkı güvenlik önlemleri sayesinde artık içeride uyuşturucu satıcılığı yapamayan torbacı çetesinin, şimdilerde devleti soymak için yeni bir formül geliştirdiği öne sürüldü. Yetkililer, kan dondurucu iddiaların doğruluğunu araştırmak için geniş çaplı bir araştırma başlattı. Adana Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne bağlı uyuşturucu bıraktırma merkezi AMATEM’de toplam bin 200 bağımlı tedavi görüyor. Bu hastalardan 80’i yatarak tedavi görüyor, geri kalanıyla da 60’arlı gruplar halinde ilgileniliyor. Sıkı tedbirler nedeniyle tezgahı bozulan hasta görünümlü torbacıların çete gibi çalıştıkları biliniyor. Satış yapamayan elemanların bu kez tedavi üzerinden rant sağlayacakları daha karlı bir işe yöneldikleri iddia ediliyor. Çetenin ağına düşen hastaların doktorlardan vücutlarına uyuşturucu maddeyi bünyenin istemesini engelleyen çip takılmasını talep ettikleri bildiriliyor.

HAKSIZ KAZANÇ TESPİT EDİLECEK

Çip isteğinde bulunan hastalar bu uygulamanın Türkiye’de tek yapıldığı yer olan Özel Balıklı Rum Hastanesi’ne yönlendiriyor. Çipin maliyeti 3 ila 10 bin lira arasında değişiyor. Ancak çete çip maliyetini en üst rakamdan yazdırıyor. Doktor raporunu alan bağımlı daha sonra Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na giderek parayı tahsil ediyor. Adana’da her ay yaklaşık 70 kişinin çip takılması için sevk edildiği biliniyor. Türkiye genelinde ise rakam çok daha büyük. Ortaya çıkan ciddi meblağın çete tarafından pay edildiği kaydediliyor. Durumun farkına varan yetkililer şimdi çip talebinde bulunan hastanaları mercek altına alarak, haksız kazancın önüne geçmeye çalışıyor.