Ayakkabı numarası da 54 olan Cuma Türkmen, sağlık sorunlarının yanı sıra uzun boyu nedeniyle iş bulamamaktan yakınırken, Türk doktorlar boyunun daha da uzamasını engelleyecek bir tedavi üzerinde duruyor.
Suriye'de iç savaş başlayınca 7 kardeşi, anne ve babası ile birlikte 2012'de Türkiye'ye gelerek Osmaniye'deki çadırkente yerleşen Bayırbucak Türkmeni Cuma Türkmen, çok uzun boyu nedeniyle kamptaki sağlık ekibinin dikkatini çekti. Doktorların kontrol ettiği Cuma Türkmen, boy uzaması nedeniyle Suriye'de tedavi gördüğünü ancak savaş başlayınca bunun yarım kaldığını söyledi. Halk arasında 'hipofizer devlik' olarak tanımlanan 'gigantizm' rahatsızlığı saptanan Cuma Türkmen, kamptaki doktorların yönlendirmesiyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Endokrinoloji Servisi'ne başvurdu. Ayakkabı numarası 54 olan Cuma Türkmen, tedavi altına alındı.
'KISA BOYLULAR GARİP GÖRÜNÜYOR'
Uzun boyu nedeniyle yaşadığı sorunları aktaran Cuma Türkmen, "Boy uzaması nedeniyle Suriye'de gördüğüm tedavi savaş çıkınca yarım kaldı. Boyum da şimdi 2 metre 32 santim oldu. Hala uzamam devam ediyor. Ayaklarım ve belim çok ağrıyor" dedi. Uzun boyu nedeniyle kendisine yakın ilgi gösterildiğini ve kısa boylu insanların kendisine biraz garip göründüğünü belirten Cuma Türkmen, sağlık sorunlarının yanı sıra iş bulamadığı için de geçim sıkıntısı çektiğini anlattı. Bayırbucak Türkmenleri'ne yönelik saldırılara da üzüldüğünü bildiren Türkmen, "Bayırbucak Türkmenleri ile ilgili gelişmeleri takip ediyorum. Çok üzülüyorum gerçekten. Onlara bol bol dua ediyorum. Allah güçlerini arttırsın. Bir Bayırbucak Türkmeni olarak yüreğimiz yanıyor ama elimizden de birşey gelmiyor. Allah yardımcıları olsun" diye konuştu.
'TEDAVİ OLMAZSA UZAYACAK'
Cuma Türkmen'in tedavisini gerçekleştiren Prof. Dr. Murat Sert gelişmelerle ilgili şu bilgileri verdi:
"Cuma Türkmen, bizim yaklaşık 2 yıldır takibimiz altında. Rahatsızlığı toplumda çok sık görülen hastalık değil. Hipofiz bezindeki tümöre bağlı, aşırı büyüme hormonu salgılanmasına bağlı bir hastalık. Hastamızın rahatsızlığı 5 yaşlarında başlamış. Büyüme kıkırdakları henüz kapanmadan hastalığı başladığı için boyu uzuyor. Bu tedavi edilmezse aşırı boy uzamasının yanında eklem rahatsızlıkları, şeker hastalığı, kalp fonksiyonlarında olumsuz etkilenme gibi sorunlar yaşanıyor. Ayrıca toplum içinde hasta kendini rahat hissetmiyor. Bu hastalık bir toplumda bir milyonda 2-3 kişide görülür. Bu rahatsızlık nedeniyle tıp literatürüne geçen kişinin boyu 2 metre 74 santimdir. Bizim hastamız da tedavisi olmazsa uzayacak. Biz büyümesini istemiyoruz. Temel hedefimiz hastanın büyümesini durdurabilmek. İlaç ve iğne gibi tedavileri var. Büyüme hormonu salgılayan hipofiz bezindeki tümörünü çıkartmak istiyoruz. Suriye'de başarısız ameliyatlar geçirdiği için iş zorlaşıyor. Hastamızın diğer rahatsızlıklarıyla birlikte takibini yapıyoruz." Yusuf BAŞTUĞ/ DHA