Açıklamada, "Anız yakılması ile tarla toprağının
yüzeyinde 252 dereceyi bulan yakıcı bir sıcaklık oluşarak toprağı pişirmekte,
toprakta bulunan canlı organizmalar ile birlikte besin maddeleri de yok
edilmektedir. Bitkilere yararlı olan besin maddeleri azaldığından, tarlanın
verimi düşmektedir" denildi.
Adana Valiliği konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Buğday ve mısır hasadı sonrasında geriye kalan anızın
yakılması; orman yangınlarına, telefon ve enerji iletim hatlarının yanmasına,
oluşan sis nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açmakta ve teneffüs
ettiğimiz havanın kirlenmesiyle sağlık problemlerine neden olmaktadır.
Anız yakılması ile tarla toprağının yüzeyinde 252 dereceyi
bulan yakıcı bir sıcaklık oluşarak toprağı pişirmekte, toprakta bulunan canlı
organizmalar ile birlikte besin maddeleri de yok edilmektedir. Bitkilere
yararlı olan besin maddeleri azaldığından, tarlanın verimi düşmektedir.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce her yıl olduğu
gibi bu yılda anız yangınlarıyla ilgili olarak; 15 ilçemizde 16 araç ve 197
kontrolör görevlendirmiştir. Kontrolörlerimiz, okullarda ve köylerde 350 adet
bilgilendirme toplantısı düzenlemiş ve 4 bin 500 kişi ile yüz yüze
görüşmüşlerdir.
Anız yangınları ile ilgili olarak 2 bin 750 adet çiftçi
mektubu ve 2 bin adet liflet dağıtılmış, 3 bin 568 adet afiş yaptırılarak,
çeşitli noktalara asılmıştır. Böylece halkımızın bilinçlenmesi amaçlanmıştır.
Anız yangınlarının önlenmesiyle ilgili olarak;
İl ve ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile Çevre
Şehircilik İl Müdürlüğü teknik elemanları ve kolluk kuvvetlerinin desteğiyle
denetimler gerçekleştirilmektedir.
Anız yakanlara, 2872
sayılı Çevre Kanununun 20’nci maddenin (k) bendi gereğince her dekar için
yaklaşık olarak 35,2 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Anız yakma fiilinin,
orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallere yakın yerlerde
işlenmesi durumunda ceza 5 kat arttırılmaktadır.
Bu kapsamda 2013 yılında 2 bin 048 kişiye idari para cezası
uygulanmıştır. 2014 yılında da Valiliğimiz koordinasyonunda ilgili kurum ve
kuruluşlar, anız yangınları ile ilgili denetim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Sonuç olarak; sürdürülebilir bir tarımsal üretim için
topraklarımızın verimliliklerinin korunması ve devamlılığın sağlanması,
çocuklarımıza güzel, yeşil ve temiz bir çevre bırakılması için üreticilerimizin
anız yakma alışkanlıklarını terk etmeleri gerekmektedir.
Ayrıca anız yakanların Alo 181 Çevre ve Şehircilik hattı,
Alo 155 Polis hattı ve Alo 156 Jandarma hattına bildirilmesi büyük önem arz
etmektedir"