Avusturya’nın başkenti Viyana'da düzenlenen fuarda Viyana Yunus Emre Enstitüsünce, Türk kültür ve edebiyatını tanıtmak amacıyla stant açıldı.
Enstitünün davetlisi olarak kitap fuarına katılan Osmanlı hanedanının en yaşlı üyelerinden Osman Selahaddin Osmanoğlu, babası Ali Vasıb Efendi'nin anılarının yer aldığı kitabı tanıttı.
Çok sayıda katılımcının ilgi gösterdiği söyleşiye ülkenin Salzburg kentinde yaşayan bazı hanedan mensupları da iştirak etti.
Babası Ali Vasıb Efendi'ye ait notları derleyip yayına hazırlayan Osmanoğlu, kitapta babasının çocukluk yaşantısı ve sürgün yıllarında Osmanlı hanedan üyelerinin yaşadıklarının anlatıldığını belirterek, hanedanın tüm erkek çocuklarının o dönemde askerlik mesleğiyle uğraştıkları için yurt dışına sürgün edildikten sonra yaşamlarını sürdürme konusunda büyük sıkıntılarla karşılaştığını anlattı.
Sürgüne gönderilen hanedan üyelerinin birçoğunun başta Fransa olmak üzere Avrupa'ya, bazılarının da Amerika ve Orta Doğu'ya gittiğini kaydeden Osmanoğlu, Fransa'nın en eski cumhuriyet geçmişine sahip olmasına rağmen hanedan üyelerine en büyük yardımı yapan ülke olduğunu vurguladı.
Osmanoğlu, cumhuriyetin kurulmasının ardından sürgüne gönderilen hanedan mensuplarının kısa süre sonra Türkiye'ye dönmeyi umut ettiğini ancak bu isteklerinin çok uzun yıllar sonra gerçekleştiğini ifade etti.
Söyleşide yaşantısından da anektodlar aktaran Osmanoğlu, Fransa'da bulunan ailesinin Mısır'a göç etmesinin ardından eğitimine bu ülkede başladığını, daha sonra uzun yıllar İngiltere'de yaşadığını, sonrasında da İstanbul'a yerleştiğini söyledi.
Osmanoğlu, etkinliğin ardından Türkçe ve İngilizce basılan "Bir Şehzadenin Hatıratı Vatan ve Menfada Gördüklerim ve İşittiklerim" isimli kitapları davetliler için imzaladı.
Viyana Kitap Fuarı'nda İngilizce gerçekleştirilen söyleşinin Türkçesi yarın Viyana Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenecek.
Ali Vasıb Efendi
Osmanlı hanedanı mensuplarının 1924'te yurt dışına gönderilmesinden sonra Türkiye'ye dönemeyen ve vefat eden Sultan 5. Murad'ın torununun oğlu Osmanlı şehzadelerinden Ali Vasıb Efendi'nin mezarı, ölümünden 24 yıl sonra Mısır'dan getirilerek Eyüp'teki Sultan Reşad Türbesi haziresine nakledilmişti.
Ailesinin en yaşlı üyesi sıfatıyla 1977-1983 yıllarında 7 yıla yakın hanedan reisliği yapan Ali Vasıb Efendi, 1983'te Mısır'ın İskenderiye şehrine defnedilmişti. Ali Vasıb Efendi, 20 yaşında Türkiye'den ayrılmış, sürgünde geçen 50 yıldan sonra "Af Kanunu"na yetişmiş, ardından İstanbul'u ziyaret etmiş ancak Türkiye'ye yerleşmemişti.