Çanakkale'de Yeni Zelanda Askerleri Haka Dansı Yaptı

Yeni Zelanda askerleri Çanakkale'de 'Haka dansı' yaptı

Çanakkale Kara Savaşının 109’uncu yılında Gelibolu Yarımadası’ndaki Lone Pine (Tek Çam) anıtındaki anma töreninin ardından Conkbayırı Yeni Zelanda Anıtı’nda anma töreni düzenlendi.

Yeni Zelanda askerleri Çanakkale'de 'Haka dansı' yaptı

Tören, saygı duruşunun ardından Türkiye ve Avusturalya’nın milli marşları okunarak başladı. Törene, Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters, Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçisi Zoe Coulson-Sinclair ile diğer ülkelerin askeri ve diplomatik temsilcileri katıldı.

Günün anlam ve önemine ilişkin yapılan konuşmaların ardından anıta, Türkiye ve diğer devletler çelenk sunumu yaptı. Türkiye Cumhuriyeti adına Çanakkale’nin Eceabat ilçesi Kaymakamı Murat Çiçek, tören alanına çelenk bıraktı.

Tören, yeniden saygı duruşu ve geleneksel Haka dansı ile son buldu.

HAKA DANSI NEDİR?
Haka dansı, aynı zamanda "savaş dansı" olarak da bilinir. Yeni Zelanda'nın 140 yıllık savaş dansı olan ve ülkenin dünya tarafından bilinen en önemli kültür sembollerinden biridir. Bu dans eskiden, savaşlardan önce savaşçıların güçlerini göstermeleri ve karşı tarafı korkutmaları amacıyla yapılırmış. Efsaneye göre 1800'lerde Yeni Zelanda'daki Maori kabilesinin savaş şeflerinden Te Rauparaha rakip kabilelerden savaşçıların kendisini öldürmek için geldiğini öğrenince kaçmaya başladı. Bir çukura girerek saklandı. Çukurun başında kendisini vücudu kıllarla kaplı bir savaşçı liderin beklediğini gördü. Ancak bu kişi onu öldürmek yerine özgürlüğünü verince Rauparaha da çukurdan çıkarak günümüze kadar değişmeden gelen Haka dansının sözleriyle dans etmeye başladı. Aynı zamanda bu dansla kendisini öldürmek isteyen savaşçılardan intikam almak için de yemin etti. Şarkı, "saçlı adam" yani insafa gelen düşmanın gün ışığını yeniden sunması ve Te Rauparaha'nın çukurun derinliklerinden yukarıya doğru adım adım çıkarak güneşe kavuşmasıyla biter. Rauparaha daha sonra bu dansı tüm Maoriler'e öğretti ve girdikleri tüm çatışmalardan önce düşmanlarını korkutmak için kabile üyeleri Haka yapmaya başladı.

Haka dansında dansçılar, gözlerinin beyaz kısmını göstererek bir yandan ellerini bedenlerine, bir yandan da ayaklarını yere vurarak dans ederler. Haka'nın düşmanı caydırmaya yönelik haykırışları ve tehditkâr savaş figürleri, ölümden kurtuluş hikâyesini anlatır.


 

DİĞER HABERLER

2 Kazalı araç 4 yaralı
2 Kazalı araç 4 yaralı
14 Mart 2025 Cuma
Ailelere sinema indirimi
Ailelere sinema indirimi
3 Mart 2025 Pazartesi