Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), farklılaştırılmış akaryakıt ürünlerinin istasyonlarda aynı fiyata satılmasını öngören bir karar aldı. Bu karar, yarın itibarıyla 13 bin bayide fiyat güncellemesi yapılacak.
EPDK'nin kararına göre, akaryakıt istasyonlarında satılan farklılaştırılmış ürünler arasında fiyat farkı olmayacak. Özellikle "95 oktan benzin ve dizel, ultra force, power, fuelsave, VMax, VPro" gibi ifadelerle satılan ürünlerin fiyatı aynı olacak.
EPDK'den yapılan açıklamada, dağıtıcı lisansı sahiplerinin farklılaştırılmış akaryakıt satışına devam edebileceği, ancak bu özelliklerin fiyatı değiştirmeyeceği belirtildi.
Kararın amacı, tüketici nezdinde belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve bayilerin operasyonlarında kolaylık sağlamak olarak açıklandı.
EPDK, akaryakıtların özelliklerini iyileştirmeye yönelik çeşitli katkı maddelerini ürüne eklemek için dağıtıcı lisansı sahiplerinin yüzde 0,5'i geçmemek kaydıyla izin alabileceğini belirtti. Bu süreçte EPDK'ye bilgilendirme ve gerekli izinlerin alınması yükümlülüklerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı.
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, EPDK'nin kararını finansman maliyetlerini azaltacak bir adım olarak değerlendirdi. Bayilerin ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiğini ve kar paylarının artırılması taleplerini devlete ilettiklerini belirten Okumuş, bu süreci yakından takip ettiklerini söyledi.