Turizm cenneti Antalya, yılda yaklaşık 16 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Sahillerinde güvenlik önlemlerini artırmak için cankurtaranlar "Cankuş" dronlarını kullanıyor.
Bu dronlar, suya düştüğünde zarar görmeyen ve saatte ortalama 80 kilometre hıza ulaşabilen özelliklere sahip. Bir cankurtaranın 1,5 dakikada ulaşabildiği yere sadece 8 ila 10 saniyede varabilen dronlar, boğulma riski taşıyan kişilere pilotun kontrolünde can simidi bırakıyor. Simide tutunan kişi, cankurtaranın yardımıyla kıyıya çıkarılıyor.
Cankuş Arama ve Kurtarma Ekibi Koordinatörü Erdoğan Budak, dronları kullanarak boğulma riski taşıyan insanlara daha hızlı ulaşabildiklerini belirtti. Geçen yıl Kemer'de başlayan pilot uygulamanın bu sezon daha geniş kapsamda olacağını ifade etti.
Dronlarla yapılan kurtarma müdahalelerinin daha hızlı ve etkili olduğunu vurgulayan Budak, Antalya'daki valilik, kaymakamlıklar ve arama kurtarma ekipleriyle işbirliği içinde olduklarını da dile getirdi.
Cankurtaran pilotu Ferit Mammadov ise dronlar sayesinde vakalara daha hızlı müdahale edebildiklerini ve bu sayede kurtarma operasyonlarının daha etkin şekilde gerçekleştirilebildiğini aktardı.