Genellikle yılbaşında rağbet gören hindi eti tüketiminin
sürekli hale gelmesi ve yetiştiriciliğinin arttırılması için üniversite
bünyesinde çalışma yapılıyor.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü
tarafından geliştirilen "Kanatlı Sektörünün Canlandırılması" projesi
çerçevesinde yetiştirilen hindiler, küçük üreticilere veriliyor.
Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikail Baylan, AA
muhabirine yaptığı açıklamada, kanatlı üretimi denildiği zaman akla sadece
tavukçuluğun geldiğini belirterek, Türkiye'de tavuk eti dışındaki diğer
kanatlıların üretim oranının sadece yüzde 5'lerde, hindide bu oranın yüzde 2,5
civarında olduğunu kaydetti.
Baylan, Avrupa ülkelerinde kişi başına hindi eti
tüketiminin 8-10 kilo civarında olduğunu, Türkiye'de ise
yıllık tüketiminin sadece 600 gram civarında kaldığını aktardı.
Türkiye'de hindinin sadece yılbaşında hatırlandığını
vurgulayan Baylan, tüketiminin ve yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması
gerektiğini vurguladı.
Baylan, hindi etinin besin değerinin kırmızı et ve tavuğa
göre daha yüksek olduğunu, yağ oranının düşüklüğü ve liflerinin azlığıyla daha
kolay sindirilebildiğini dile getirdi.
Üniversitede yürüttükleri projeyle bronz cinsi hindileri
damızlık olarak kullanarak çoğaltmaya çalıştıklarını aktaran Baylan, bu
kapsamda haftada 300 civarında hindi palazı çıkışı elde ettiklerini söyledi.
"HİNDİ CİDDİ BİR ALTERNATİF"
Hindilerin bir kısmını kendilerine damızlık olarak
ayırdıklarını, diğerlerini de yetiştiriciliğin yaygınlaştırılması için
üreticilere satışını yaptıklarını anlatan Baylan, şöyle devam etti:
"Hindiler hem tavukçuluğa hem de kırmızı ete ciddi
bir alternatif. Çalışmayla temel amacımız iyi, kaliteli bir damızlık
üretmek. Küçük üreticilere alternatif yetiştirme sistemlerinde iyi kaliteli
hayvanlar vererek onları desteklemek. Hindinin sadece yılbaşında tüketilen
bir et değil, yıl içerisinde rağbet gören bir dağılıma ulaşması lazım. Yapmış
olduğumuz araştırmayla eğer hindinin yumurta verimini ve canlı
ağırlıklarını daha fazla arttırabilirsek sadece yılbaşına değil yıl içerisine
de bunu yayabiliriz."
Baylan, hindinin çekirge ve yabancı ot mücadelesinde de
kullanıldığını, bu özelliğinden dolayı organik üretime de faydalı bir
hayvan olduğunu sözlerine ekledi. AA