Birçok şehirde bulabileceğin tarihi mekanlar en fazla İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Gaziantep şehirlerinde yer alıyor. Bu mekanların genellikle hem açık hem kapalı alanları bulunuyor. Özellikle kervansaray, han ve yalılarda bulunan tarihi havuzun etrafında düğün yapma imkanına sahip olabiliyorsun. Bazılarında ise yemyeşil bahçeler bulunuyor.
Şehir merkezine yakın konumlarda olanlar bulunduğu gibi şehirden uzakta yer alanlar da mevcut. Bu mekanlar çok yüksek kapasitelerde olmuyor genellikle. Çoğu 300 ve civarında kişi kapasitesine sahip oluyorlar. Bazılarının kapasitesi ise 750-1000 kişiye kadar çıkabiliyor. Özellikle konak ve yalılarda teras veya balkonlar bulunabiliyor. Ayrıca çoğu yüksek tavanlı ve kolonsuz oluyor.
Bu mekanlar enfes manzaralara da eşlik edebiliyorlar. Ormandan denize, boğazdan körfeze kadar çeşitli manzaralara sahip pek çok tarihi mekan bulabilirsin. Tarihi mekanların konumları da değişiklik gösterebiliyor. Bazı mekanlar deniz kenarında da yer alabiliyor. Bunun yanı sıra orman içinde, göl veya nehir kenarında bulunan tarihi mekanlar da mevcut. Tarihi bir mekanda düğün planlıyorsanız, bu sayfaya bakmadan geçmeyin.
Yalıda Evlenirken Dikkat Edilecekler
● Öncelikle seçeceğin düğün konseptinin; mekanın dekorasyonu, mimarisi ve atmosferi ile uyum içinde olmasına dikkat etmelisin. Dilersen konseptini mekana göre de belirleyebilirsin.
● Yalılar tarihi ve hassas olabildiği için dekorasyon da dokuya zarar verilmeden yapılmalı. Dışarıdan bir organizasyon firması ile çalışacaksan onları bu konuda uyarabilirsin.
● Düğününü yalının kapalı salonunda mı yoksa açık alanında mı yapacağına karar vermelisin. Mevsime göre açık veya kapalı alan tercihi yapabilirsin.
● Işık, ses ve sahne sistemlerinin kurulumu yapılırken bunların tarihi dokuya uyumlu bir şekilde kurulduğundan emin olmalısın.
● Yalılar bulunması zor yerlerde olabiliyor bazen. Bu yüzden davetiyeye konuklarının adresi daha kolay bulabilmeleri için ipuçları eklemelisin.
● Yemek tercihini de yalıya ve konsepte uygun tercih etmelisin. Örneğin; tarihi bir Osmanlı yalısında evleneceksen, Osmanlı yemeklerinden menü oluşturabilirsin.
● Kıyafetlerinden ayakkabılarına kadar her detayın konsept ile uyumlu olmasına dikkat etmelisin. Örneğin; tüllü ve retro model gelinlikler ile vintage ayakkabılar tercih edebilirsin.
Köşkte Düğün Yapmanın Avantajları
● Köşklerde yapılan düğünlerde süslemelere dahi gerek kalmayabilir. Mekanların iç mimarisi zaten oldukça kaliteli olduğu için ekstra fazla bir süsleme ve aksesuara gerek kalmayacaktır.
● Köşklerin muhteşem bahçeleri bulunuyor. Pek çok köşkte düğününü bu bahçede açık alanda gerçekleştirebilirsin.
● Tarihi köşklerin pek çoğunda işlerinde fazlasıyla uzman bir kadro bulunuyor. Organizasyon sorumlusundan aşçılara kadar seçkin bir ekip düğünün ayrıntılarını hazırlıyor.
● Köşkte yapılan düğünler oldukça akılda kalıcı oldukları için konuklarının, eşinin ve senin yıllarca unutmayacağınız bir deneyim yaşayabilirsiniz.
● Köşkler oldukça güzel konumlarda yer alabiliyorlar. Deniz kenarında, boğaz kenarında veya yeşillik içerisinde bulunan pek çok köşk mevcut.
● Yemekler usta şefler tarafından hazırlanıyor. Köşklerde oldukça çeşitli düğün menüsü seçenekleri ile karşılaşabilirsin. Ayrıca tadım imkanı ile yemekleri tadabilir en güzeline karar verebilirsin.
Tarihi Yerlerin Standart Düğün Paketleri
Tarihi mekanlarda bulunan profesyonel yetkililer ve organizasyon sorumluları tarafından düğünde gerek olabilecek her ayrıntı hazır ediliyor. Süslemeler gerçekleştiriliyor ve konuk sayına uygun masa düzeni kuruluyor. Süsleme, düğün akışı ve düzen senin isteklerin dinlenerek buna uygun bir konseptte hazırlanıyor. Bazı tarihi mekanlar dışarıdan organizasyon firması ile çalışmana da izin verebiliyorlar.
Düğünün için birbirinden güzel fotoğraflar ve anı kalacak kesintisiz video çekecek ekipler de mekanların bir kısmı tarafından sağlanabiliyor. Bütün mekanlara ise dışarıdan fotoğrafçı getirebiliyorsun. Işık, ses ve sahne sistemleri mekanlar tarafından kuruluyor. Müzik hizmeti de yine mekanların birçoğunda veriliyor. Mekanlardaki müzik hizmeti; DJ, orkestra veya sanatçılar tarafından verilebiliyor.
Tarihi mekanlarda konuklarına sunulacak kokteylli veya yemekli menüler hazırlanıyor. Sunulacak menü ise seçeceğin pakete göre belirleniyor. Yemekli menülerin içeriğinde oldukça farklı lezzetler bulunabiliyor. Ana yemek olarak seçeceğin bir kırmızı-beyaz et veya deniz mahsullü lezzetler ikram ediliyor. Yanında ise mekandan mekana değişmekle beraber; başlangıç tabakları, ara sıcaklar, salatalar, mezeler servis ediliyor.
Mekanlarda genellikle birbirinden farklı içeriklere sahip yemek menüleri bulunuyor. Daha hafif olmasını istersen kokteylli menülerden de tercih yapabilirsin. Bu menülere dahil olarak ise kanepeler, meyve tabakları veya pasta gibi lezzetler ikram ediliyor. Menülerin yanında alkolsüz meşrubat çeşitleri her mekanda mevcut. Bunun yanı sıra alkollü içecek servis eden mekanlar da bulunuyor.
Mekanlarda ordövr tabaklı menüler de mevcut olabiliyor. Bu menü dahilinde ise ara sıcaklar ve mezelerden oluşan tabaklar konuklarına servis ediliyor. Tarihi mekanların pek çoğu menülerde değişiklik yapmana izin veriyor. Menü tadımı da yine pek çok mekan tarafından sağlanan bir imkan. Bazı mekanlar kendi menünü kendin oluşturmana da izin verebiliyor.
Yemekler deneyimli şefler ve deneyimli mutfak ekipleri tarafından özenle hazırlanıyor ve konuklarına güler yüzlü servis ekipleri tarafından sunuluyor. Bazı mekanlar dışarıdan catering firması getirmene de izin verebiliyorlar. Düğün pastası da yine pek çok mekan tarafından senin isteğine uygun şekilde yaptırılıyor. Neredeyse her mekanda konuklarının kullanabileceği otopark bulunuyor. Bazı mekanlarda vale hizmeti de veriliyor.
Kaynak: https://dugunfirsati.com/