Doğadan Gelen Şifa: Fesleğen - ALİ TOYLULAR

23 Ağustos 2021 Pazartesi 23:49

Fesleğen ılıman bölgelerde ve yılda bir kez çıkar. Aslında bu bitkinin ana yurdunun Güney Asya olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de yetişmesi için en uygun koşullar Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde bulunur. Fesleğen çiçek açan bir bitki türüdür. Fesleğen adını krallara layık bitki demek olan bir kelimeden almıştır.

Fesleğen otu, yemeklerinize lezzet katmak için bile kullanabileceğiniz muhteşem bir aromaya sahiptir. Diğer adı reyhan da olan bu bitki, yaprakları güzel kokulu, beyaz veya pembe çiçeklidir. Yüzyıllardır şifalı bir bitki olarak bilinen fesleğenin afrodizyak etkisi de olduğu ve bu yüzden aşkı da sembolize eden bitkiler arasında yer almaktadır. Fesleğenin genel olarak bilinen faydaları şöyledir;

Balgam, gaz ve idrar söktürücü olarak bilinir,

Baş ağrısı ve spazmlara iyi gelir,

Bakterilere karşı koruyucudur,

Enerji verir, kan şekerini düşürmeye yardımcıdır, iştah açıcıdır,

Sakinleştirici bir bitkidir,

Fesleğenin antioksidan özellikleri bulunmaktadır, ayrıca K vitamini, demir ve kalsiyum içerir,

Fesleğen bağırsak ve sindirim sisteminizi düzenler, şişkinlik, mide krampı ve sindirim problemlerini gidermede yardımcı olduğundan bu organlardaki problemlerin giderilmesinde kullanılmaktadır,

Fesleğenin yapraklarından çayı yapılıp tüketilirse yaz sıcaklarına iyi gelir. İsterseniz çayından biraz bahsedeyim size;

Özellikle solunum yolu hastalıkları için tüketilir. İki fincan suyu kaynatın. Kaynar suyun içerisine bir yemek kaşığı kurutulmuş fesleğen ve kurutulmuş nane ekleyin. Bir kez karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. İçerisine bir kaç damla limon suyu ekleyerek içebilirsiniz. İsterseniz tıkanıklık için de buharını koklayabilirsiniz.

Görüşlerinizi Bildirin

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI