Kiraz ve Kiraz Sapının Faydalarını Biliyor musunuz? - ALİ TOYLULAR

9 Temmuz 2021 Cuma 00:05

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan kiraz ülkemizde oldukça yaygın bir şekilde üretilmektedir. Serinletici özelliğinin yanısıra A, B1, ve C vitamini bakımından da oldukça zengin olan kiraz verdiği tat ile de sofralarımızın ayrılmaz bir parçasıdır.

Ancak…

Kirazın kendisi gibi sapı ve ağacının kabuğunun da sağlığımıza iyi geldiğini biliyor musunuz? Örneğin, kiraz saplarını bol suyla güzelce yıkayıp gölgede iyice kuruttuktan sonra kendinize güzel bir çay hazırlayabilirsiniz. Sapların daha sonra küflenmemesi için iyice kuruması önemli.

Üstelik gayet basit.

Şöyle ki; bir büyük bardak kiraz sapı çayı hazırlamanız için bir yemek kaşığı kurutulmuş sap yeterlidir. Kaynatılmış suyun içine bir çay kaşığı kurutulmuş sapı dökmeniz ve 5 dakika demlemeniz gerekmektedir. Kiraz saplarını kaynatmayın, sapları bardağa koyduktan sonra kaynar suyu döküp demleyin.

Fakat asla unutmayın, demleme süresini kesinlikle uzatmayın, zira çayın tadı acılaşabilir. Damak zevkinize uygun olursa daha fazla C vitamini için çayı taze sıkılmış limonla tatlandırabilirsiniz.

Burada şu uyarıyı da yapmalıyım. Kiraz sapını aktardan, hazır olarak alacaksanız çok kararmış, dönmüş ve incelmiş sapları almayın. Kurutulmuş veya hazır kiraz saplarını nem almayan, kuru ve direkt güneş ışığı almayan bir ortamda muhafaza edin.

Kiraz sapının ayrıca sakinleştirici etkisi vardır, susuzluğu giderir. Karaciğere faydalıdır. Kilo vermeye yardımcıdır. Kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır. Fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böbreklere faydası olduğu gibi kanı temizler, böbrek taşı oluşumunu geciktirir, idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.

Kiraz sapı çayının sağlığa faydalarından yararlanmak için sabah kahvaltısından ve akşam yemeğinden önce 1’er bardak içebilirsiniz. Fazla tüketimi vücudun susuz kalmasına neden olabileceği için aşırıya kaçmayın. Ayrıca ishalken ve düşük tansiyon şikayetiniz varsa kiraz sapı çayı önerilmemektedir.

Kiraz sapı çayı ülkemizde genel olarak kilo vermek için tüketiliyor. Aslında yakılması zor yağların metabolize edilerek vücuttan atılmasını sağladığı yönünde bazı bilgiler mevcut ancak yeterince bilimsel araştırma olmadığı için ‘’kiraz sapı çayı zayıflatır’’ demek pek doğru olmaz. Ancak kiraz sapının idrar söktürücü etkisi fazla suyun atılmasını sağladığı için tartıda avantaj sağlayabilir. Kiraz sapının bir diğer özelliği ise yüksek tansiyonu düşürerek kalbin ve damarların aşırı zorlanmasını önlemesidir. İdrar söktürücü etkisiyle böbrek taşı oluşumunu önlüyor, detoks etkisi yaratarak toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı oluyor.


Görüşlerinizi Bildirin

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI