17.04.2023 08:30 | Güncelleme Tarihi: 17.04.2023 08:30
Kader seçimlerine günler kala siyaset kazanı iyice ısınmaya başladı.
Siyasi partilerin, milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etmelerinin ardından adaylar boy göstermeye başladı.
Geçtiğimiz hafta perşembe günü Milliyetçi Hareket Partisi Adana İl Başkanlığı, Sheraton Otel’de milletvekili adayları ile yerel gazete sahiplerini iftar yemeğinde bir araya getirdi.
Cumhur İttifakı’nın ortakları ile uyumlu bir çalışma içinde olduklarının vurgulandığı iftar yemeğinde, MHP Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birinci turda yeniden seçileceğinin altını çizdi.
Son günlerde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalacağı yönündeki iddialara da bir nevi yanıt vermiş oldu.
Daha önceki yazılarımda da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güven tazeleyeceğini yazmıştım, anket sonuçları da bunu gösteriyor.
Gazette TV&Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi olarak katıldığım iftar yemeği programında, MHP Adana Milletvekili adayları ile tanıştım.
Ancak Cumhur İttifakı Adana Milletvekili adayları ile henüz bir araya getirilmedik.
Adana İl Başkanı Mehmet Ay, göreve geldiğinden bu yana, bir medya kuruluşunu ziyaret ettiğine şahit olmadım, buna bu dönemde aday gösterilen milletvekilleri de dahil.
Emin olun, gazetelerin idari binalarının yerinin nerede olduğunu dahi bilmezler.
Yerel medya ile temas halinde olmayan, bayramdan bayrama yardımcılarını ziyarete gönderen bir teşkilatın, bu seçimlerde medya ile de zaman geçirmelerinde yarar var.
Malum, bu seçim ittifakların da seçimleri…
İttifaklar, kendi içinde ittifaklar, ortak listeler gibi formüllerle seçime gidecek. Bu seçim, 2018’den farklı bir sistemle yapılacak.
Bu seçimde, *D'Hondt Sistemi işleyecek.
Yani Cumhur İttifakı’nda yer alan AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi Adana Milletvekili listeleri ile seçime giriyor. DSP ve HÜDAPAR AK Parti listeleri de yer aldı.
Millet İttifakı da Cumhur İttifakı’na benzer aday listeleri oluşturdu.
Bu seçim, Başkanlık sisteminin de ilk seçimi…
Seçmenin her ne kadar kafası karışmış gibi görünse de listeler açıklanınca durum belirginleşti.
İşte, buradan şöyle bir sonuç çıkıyor; seçmen ittifak oluşturan siyasi partilerde, kendilerine yakın hissettikleri adayların olduğu siyasi partilere oy verebilir.
Bu Genel Seçimlerde, ittifakta yer alsa da ayrı ayrı milletvekili listeleri ile seçime girdikleri için birbirine alternatif…
Daha açık yazacak olursam; bazı siyasi partiler, "Cumhur", "Millet", "Ata", "Emek ve Özgürlük" ve "Sosyalist Güç Birliği" ittifakları adı altında 5 ayrı ittifakla seçime gidiyor.
Ve ittifaklarda yer alan siyasi partiler de kendi milletvekili aday listelerini oluşturdu.
Yani, ittifak içinde hangi siyasi partinin listesini daha çok beğendiyseniz, ona oy verebilirsiniz.
Bu nedenle, teşkilatların da milletvekili adaylarının da çalmadık kapı, iletişime geçmedikleri kimseyi bırakmaması gerekiyor.
Sadece iletişime geçmek yetmez, size oy vermesi için ikna etmeniz şart.
İletişiminizin de ikna kabiliyetinizin de güçlü olması gerekir.
14 Mayıs’taki Genel Seçimlerde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Ankara 3. Bölge 1. Sıradan aday gösterildi.
Yerine 3 dönem kuralına takılan Türkiye Cumhuriyeti’nin son Başbakanı Binali Yıldırım mı gelecek?
Yoksa MHP Lideri Devlet Bahçeli, bir isim önerecek mi?
İftar yemeğinde, MHP’li Kanlı, MHP Lideri Bahçeli’nin Başdanışmanı Hüseyin Sözlü ve milletvekili adayları, Cumhur İttifakı olarak herhangi bir pazarlık veya bir beklenti içerisinde olmadıklarına da değindi.
Pek tabi, MHP seçmenlerinin gönlünden geçen de sevilen, ülkenin yönetiminde doğru kararlar alabilecek, hatta küskünleri tekrar MHP çatısı altında buluşturacak isim veya isimlerin de bu dönem Cumhurbaşkanı Yardımcısı veya icracı bakanlıklar verilmesi yönünde.
Hatta bu isim veya isimlerin, seçimden önce açıklanması halinde MHP’li seçmeni, ziyadesiyle memnun edeceği dillendiriliyor.
Elbette, buna Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı liderleri karar verecek.
* D'Hondt yöntemi, Belçikalı hukukçu ve matematikçi Victor D'Hondt tarafından 1878'de tasarlanmış nispi temsil hesaplama yöntemidir. Türkiye’de 1961’den bu yana –1965 Millet Meclisi genel seçimi ile 1966 Millet Meclisi ara seçimi dışında– bütün milletvekili genel ve ara seçimlerinde d’Hondt sistemi uygulanmıştır; günümüzde de yürürlükte olan sistem budur.