ADANALI KEBAP USTASI KALMADI
GAZETTE - Yöreye özgü malzemelerin dünden bugüne ulaşan geleneksel
yöntemlerle birleştirilmesi sonucu tadını kazanan ve sunumuyla Adana kültürünün
seçkin bir ürünü olan Adana kebabı, üretim tekniği ve ustalık faktörünü
Güneydoğulu ustalara teslim etti. Yoğun göç alan şehirlerin başında gelen
Adana'da kente yerleşen Güneydoğu kökenli vatandaşlar, "beyaz
altın" olarak tabir edilen pamuk işçiliğinden fayda göremeyince para
kazanmak için kebaba yöneldi. Geçmiş dönemde çırak veya eleman olarak bir
kebapçıda işe başlayanlar, mesleğin inceliklerini öğrendikten sonra kendi
işletmelerini kurarak, zaman içinde sektörde kalıcı yer edindi. Kent genelinde
seyyar tezgahlar dahil lüks restoranları da kapsayan 100 kebapçıda yapılan bir
araştırmada, Adana kebabını hazırlayan ustaların yalnızca 8'i Adanalı çıktı.
Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Bitlis ve Elazığlılar geri kalan sayıyı
oluştururken, toplamda sadece 11 kişinin "ustalık belgesi'ne sahip olduğu
belirlendi. Kocavezir bölgesinde ise Suriyeliler’in Arapça tabelalar
altında işlettiği kebapçı dükkanları dikkat çekiyor.
DIŞARIDAN GELEN USTA KALİTESİZ ET KULLANIR
Adana Turizm Derneği Başkanı Gazanfer Şahin, tescillenmesine
rağmen denetim eksikliği nedeniyle Adana kebabının her mangalda aynı tadı
vermediğini söyledi. Bunun başında eğitimsizliğin geldiğini belirten Şahin,
"Kebap ustalarının mutlaka eğitimden geçirilip, karşılığında sertifika
alması gerekiyor. Bu olmayınca tat da bozuluyor, kültür de yıpranıyor"
dedi. Kebabın Adana'ya özgü bir öz varlık olduğunun altını çizen Şahin,
"Bu işi en iyi Adanalılar yapar. Ancak ne yazık ki ehil olmayan kişilerin
elinden çıkması, durumu içler acısı hale getirdi. Dışardan gelen kişi, bu iş
üzerinden çok para kazanmanın hesabında olduğu için gereken önemi göstermez.
Kalitesiz et kullanır, gözü ve damağı aldatmak için her yolu dener" diye
konuştu.Yalnızca 11 ustada ustalık belgesinin bulunmasının felaketle eşdeğer
olduğunu savunan Şahin, şunları söyledi: "Acilen kent genelini
kapsayan bir kurs açılmalı. Kebapla ilgilenen herkesin bu kursa katılması
zorunlu kılınırsa ilk tedbirler alınmış olacaktır. Adanalı ustalar teşvik
edilmeli ve bunlara rekabet alanı yaratmak için çalışmalar yapılmalı. Kebap,
kentimizin bir turizm malzemesidir. Üzerinden sadece fazla para kazanmayı
düşünmek Adana'ya zarar verir."
ATO, ADANALI USTALAR YETİŞTİRMEYE
ÇABALIYOR
Adana kebabını sahip
çıkan kurumların başında gelen Adana Ticaret Odası ise Ustalık Eğitim Seminer’leri ile bu sorunu aşmaya çalışıyor. Adana Kebabı'nı korumayı ve gelecek
kuşaklara bozulmadan taşımayı hedeflediklerini ifade eden ATO Başkanı Atila
Menevşe "Bunun da yolu kebap ustalarının eğitiminden geçmektedir"
dedi. Adana Kebabı'nın, yurt içi ve dışında aynı lezzet ve özellikte tüketici
ile buluşturulmasını hedeflediklerini kaydeden Menevşe şu görüşleri dile
getirdi: "Adana Ticaret Odası olarak Adana Kebabı'nı Türk Patent
Enstitüsü'ne tescil ettirmemizin üzerinden geçen 12 yıllık süreçte yurtiçinden
ve dışından 200'ü aşkın firma, Tescilli Adana Kebabı Tescil Belgesi ve logosu
almıştır. Bu firmalara sertifika verilirken tahsil edilen sembolik rakamlar ise
yeni kebap ustalarımızın eğitimine harcanmaktadır. Bu kapsamda daha önceki
senelerde yedi kez düzenlenen Tescilli Adana Kebabı Ustalık Eğitim Seminerine,
şehir dışından tescil alan firmaların ustaları da katılım sağlayarak katılım
belgelerini almış ve Adana Kebabı'nın gerçek lezzetiyle
tüketiciye ulaştırılması konusunda önemli bir girişimde bulunmuşlardır. Geçen
yıllarda yapılan eğitim seminerlerinin başarıyla sonuçlanmış olması bizleri
gururlandırmış ve sekizinci eğitim seminerinin düzenlenmesi yolunda moral
kazandırmıştır. Bu nedenle önümüzdeki 17-18 Kasım tarihleri arasında
düzenlenecek eğitim seminerine, ülkemizin çeşitli kentlerinden ve yörelerinden
tescil almış firmaların ustaları davet edilmişlerdir."
Menevşe, vatandaşların ATO Tescilli Kebap Logosu bulunan lokanta ve kebapçıları
tercih etmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: "Çünkü, Adana
Kebabı'nın gerçek lezzetine, ancak bu işin eğitimini gören kişiler tarafından
belirli kriterlere uyularak yapılan ürünleri tadarak varılabilir.
Vatandaşlarımızın, ülkemizde ve yurtdışında Tescilli Adana Kebabı logosu
taşıyan firmaların listesine www.adanato.org.tr web adresimiz aracılığıyla da
ulaşmaları mümkündür."