SURİYELİLER DE KEBAPÇI OLDU

SURİYELİLER DE KEBAPÇI OLDU

Adana'dan Türkiye sınırlarını aşıp dünyaya açılan ve benzersiz lezzetiyle ilk tadanları bile kendine müdavim eden kentin meşhur kebabı, artık Adanalı yerine Güneydoğulu ustalara emanet. İlde seyyar tezgahlar dahil 100 kebapçıda yapılan araştırmada sadece 8 usta Adanalı çıkarken, geri kalan 92 ustayı Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Bitlis ve Elazığlılar oluşturdu. Kocavezir bölgesinde ise egemenlik Suriyeliler’de.


SURİYELİLER DE KEBAPÇI OLDU

 ADANALI KEBAP USTASI KALMADI

GAZETTE - Yöreye özgü malzemelerin dünden bugüne ulaşan geleneksel yöntemlerle birleştirilmesi sonucu tadını kazanan ve sunumuyla Adana kültürünün seçkin bir ürünü olan Adana kebabı, üretim tekniği ve ustalık faktörünü Güneydoğulu ustalara teslim etti. Yoğun göç alan şehirlerin başında gelen Adana'da  kente yerleşen Güneydoğu kökenli vatandaşlar, "beyaz altın" olarak tabir edilen pamuk işçiliğinden fayda göremeyince para kazanmak için kebaba yöneldi. Geçmiş dönemde çırak veya eleman olarak bir kebapçıda işe başlayanlar, mesleğin inceliklerini öğrendikten sonra kendi işletmelerini kurarak, zaman içinde sektörde kalıcı yer edindi. Kent genelinde seyyar tezgahlar dahil lüks restoranları da kapsayan 100 kebapçıda yapılan bir araştırmada, Adana kebabını hazırlayan ustaların yalnızca 8'i Adanalı çıktı. Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Bitlis ve Elazığlılar geri kalan sayıyı oluştururken, toplamda sadece 11 kişinin "ustalık belgesi'ne sahip olduğu belirlendi. Kocavezir bölgesinde ise Suriyeliler’in Arapça tabelalar altında işlettiği kebapçı dükkanları dikkat çekiyor.    

DIŞARIDAN GELEN USTA KALİTESİZ ET KULLANIR

Adana Turizm Derneği Başkanı Gazanfer Şahin, tescillenmesine rağmen denetim eksikliği nedeniyle Adana kebabının her mangalda aynı tadı vermediğini söyledi. Bunun başında eğitimsizliğin geldiğini belirten Şahin, "Kebap ustalarının mutlaka eğitimden geçirilip, karşılığında sertifika alması gerekiyor. Bu olmayınca tat da bozuluyor, kültür de yıpranıyor" dedi. Kebabın Adana'ya özgü bir öz varlık olduğunun altını çizen Şahin, "Bu işi en iyi Adanalılar yapar. Ancak ne yazık ki ehil olmayan kişilerin elinden çıkması, durumu içler acısı hale getirdi. Dışardan gelen kişi, bu iş üzerinden çok para kazanmanın hesabında olduğu için gereken önemi göstermez. Kalitesiz et kullanır, gözü ve damağı aldatmak için her yolu dener" diye konuştu.Yalnızca 11 ustada ustalık belgesinin bulunmasının felaketle eşdeğer olduğunu savunan Şahin, şunları söyledi: "Acilen kent genelini kapsayan bir kurs açılmalı. Kebapla ilgilenen herkesin bu kursa katılması zorunlu kılınırsa ilk tedbirler alınmış olacaktır. Adanalı ustalar teşvik edilmeli ve bunlara rekabet alanı yaratmak için çalışmalar yapılmalı. Kebap, kentimizin bir turizm malzemesidir. Üzerinden sadece fazla para kazanmayı düşünmek Adana'ya zarar verir."

ATO, ADANALI USTALAR YETİŞTİRMEYE ÇABALIYOR

Adana kebabını sahip çıkan kurumların başında gelen Adana Ticaret Odası ise Ustalık Eğitim Seminer’leri ile bu sorunu aşmaya çalışıyor. Adana Kebabı'nı korumayı ve gelecek kuşaklara bozulmadan taşımayı hedeflediklerini ifade eden ATO Başkanı Atila Menevşe "Bunun da yolu kebap ustalarının eğitiminden geçmektedir" dedi. Adana Kebabı'nın, yurt içi ve dışında aynı lezzet ve özellikte tüketici ile buluşturulmasını hedeflediklerini kaydeden Menevşe şu görüşleri dile getirdi: "Adana Ticaret Odası olarak Adana Kebabı'nı Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirmemizin üzerinden geçen 12 yıllık süreçte yurtiçinden ve dışından 200'ü aşkın firma, Tescilli Adana Kebabı Tescil Belgesi ve logosu almıştır. Bu firmalara sertifika verilirken tahsil edilen sembolik rakamlar ise yeni kebap ustalarımızın eğitimine harcanmaktadır. Bu kapsamda daha önceki senelerde yedi kez düzenlenen Tescilli Adana Kebabı Ustalık Eğitim Seminerine, şehir dışından tescil alan firmaların ustaları da katılım sağlayarak katılım belgelerini almış ve Adana Kebabı'nın gerçek lezzetiyle tüketiciye ulaştırılması konusunda önemli bir girişimde bulunmuşlardır. Geçen yıllarda yapılan eğitim seminerlerinin başarıyla sonuçlanmış olması bizleri gururlandırmış ve sekizinci eğitim seminerinin düzenlenmesi yolunda moral kazandırmıştır. Bu nedenle önümüzdeki 17-18 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek eğitim seminerine, ülkemizin çeşitli kentlerinden ve yörelerinden tescil almış firmaların ustaları davet edilmişlerdir."
Menevşe, vatandaşların ATO Tescilli Kebap Logosu bulunan lokanta ve kebapçıları tercih etmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: "Çünkü, Adana Kebabı'nın gerçek lezzetine, ancak bu işin eğitimini gören kişiler tarafından belirli kriterlere uyularak yapılan ürünleri tadarak varılabilir. Vatandaşlarımızın, ülkemizde ve yurtdışında Tescilli Adana Kebabı logosu taşıyan firmaların listesine www.adanato.org.tr web adresimiz aracılığıyla da ulaşmaları mümkündür."

 

DİĞER HABERLER