Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Antalya'da Etnografya Müzesi'nde düzenlenen ASO Geleneksel Büyükelçilikler Resepsiyonu'nda konuştu. Salgın sonrası dönemin etkilerinin sürdüğüne ve jeopolitik gerilimlerin arttığına dikkat çeken Yılmaz, dünya büyümesinin ve ticaretinin tarihsel ortalamaların altında seyrettiğini belirtti.
Yılmaz, 5 Eylül'de ilan ettikleri Orta Vadeli Program'ın (OVP) öngörülebilirliği güçlendirdiğini ve yatırım için sağlıklı bir ortam sağladığını ifade etti. Programın temel amaçlarının değişmediğini belirten Yılmaz, enflasyonu düşürme, büyümeyi sürdürülebilir kılma, istihdamı koruma ve deprem bölgelerinin rehabilitasyonu gibi hedefleri olduğunu vurguladı.
Yeşil ve dijital dönüşümle ekonomiyi ve sosyal refahı artırmayı planladıklarını belirten Yılmaz, enflasyonu düşürmenin temel hedef olduğunu ve bu süreçte büyüme ve enflasyon arasında bir çelişki olmadığını ifade etti. Orta ve uzun vadede büyüme ve enflasyonun birbirini destekleyen süreçler olduğunu kaydetti.
Yılmaz, enflasyon geçiş döneminin haziran ayında tamamlandığını ve şu anda dezenflasyon sürecine girildiğini söyledi. Enflasyon oranlarının geçen yıl yüzde 75 seviyelerine çıktığını, şu anda ise 52'lere gerilediğini belirtti. Eylül ayında enflasyonun 50'nin altına düşmesini ve yıl sonunda yüzde 41,5 seviyelerine ulaşmasını tahmin ettiklerini açıkladı.
Türkiye'nin büyüme hızının tarihsel ortalamaların altında olmasına rağmen dünya ile kıyaslandığında iyi bir performans sergilediğini belirten Yılmaz, 2023 yılı ilk yarısında yüzde 3,8 büyüme kaydedildiğini söyledi. Ayrıca, bütçe açığının geçen yıl yüzde 6,4 olarak tahmin edilmesine rağmen yıl sonunda yüzde 5,2 ile kapatıldığını, deprem harcamalarının hariç tutulduğunda bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,6 olduğunu ifade etti.
Cari açıkta olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Yılmaz, geçen yıl cari açığın milli gelire oranının yüzde 6 olduğunu, yıl sonu itibarıyla bu oranı yüzde 1,7 olarak tahmin ettiklerini söyledi. Ayrıca, Merkez Bankası rezervlerinin geçen yıl 98,5 milyar dolardan 150 milyar dolara yükseldiğini, Kur Korumalı Mevduat hesaplarının ise 125 milyar dolardan 50 milyar dolara indiğini aktardı.
Türkiye ekonomisinin 2023 yılı sonunda 1,3 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini, kişi başına düşen gelirin 15 bin doları aşacağını ve 2026'da bu rakamın 20 bin doları geçeceğini belirten Yılmaz, Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırım çekme hedefinin ise dünya genelindeki uluslararası sermayenin yüzde 1,5'ini çekmek olduğunu ifade etti.
Yılmaz, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerektiğini, bunun her iki taraf için de faydalı olacağını ve Türkiye'ye yeni fırsatlar yaratacağını sözlerine ekledi.
Etiketler:
Türkiye Enflasyon Oranı Orta Vadeli Program Etnografya Müzesi ASO Gazette